Необяснимо: наблюдаваха мозъчна активност 10 минути след обявяване на смъртта

Лекари в интензивното отделение на канадска болница се натъкнаха на необичаен случай – след изключване на животоподдържащите системи на тежко болен пациент, той демонстрирал признаци на мозъчна активност минути след като вече бил обявен за мъртъв.

В продължение на над 10 минути, след като лекарите потвърдили смъртта му на база редица показатели, включително липса на пулс и нереагиращи зеници, при пациента били наблюдавани делта вълни, характерни за мозъка в състояние на дълбок сън. Това е напълно различно явление от т.нар “вълни на смъртта”, наблюдавани при плъхове след обезглавяване.

Учените открили, че смъртта е уникално преживяване за всеки отделен човек, като електроенцефалограмите на мозъчната активност на 4-ма пациенти преди и след обявяването им за мъртви, разкрили твърде малко прилики.

“Имаше съществени различия в електроенцефалограмите направени 30 минути преди смъртта и 5 минути след кончината на пациентите”, обяснява изследователският екип.

При отсъствието на биологично обяснение за това как мозъкът би могъл да остане активен няколко минути след като сърцето е спряло, учените предупреждават, че в случая може да се касае за грешка в измерването на мозъчната дейност.

Те обаче не биха могли да обяснят тази грешка, като се има предвид, че медицинското оборудване не демонстрирало признаци на неизправност. Всичко това означава, че източникът на аномалията не може да бъде потвърден.

Учените изследвали и дали т.нар. "вълни на смъртта" се проявяват и при хора. Преди известно време друг екип наблюдава прилив на мозъчна активност при плъхове 1 минута след обезглавяването им, което подсказва, че мозъкът и сърцето спират работа по различно време.

Канадският екип обаче не успял да се натъкне на същото явление и при хората. Това още веднъж демонстрира колко сложна наука е неврологията и как никой не е напълно нясно, какво всъщност се случва.

Това което знаем обаче е, че в момента на смъртта биха могли да се случат странни неща. Изследване от 2016 доказа, че над 1 000 гена продължават да функционират няколко дни след смъртта на хората.

Нещо повече, гените демонстрирали повишена активност след обявяването на смъртта.

Всичко това доказва, че имаме да учим още много за процеса на смъртта и как точно телата и мозъците ни реагират на случващото се.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини