Български емигрант завеща 1 млн. долара на училище в Лом

Един милион долара от завещание влизат в близките дни в Профилираната гимназия „Найден Геров” в Лом.

Сумата е само първи транш от дарение, което българин, емигрант в САЩ, е направил в завещанието си за училището в крайдунавския град.

Волята на родолюбеца е парите да се използват за обучението на даровити деца от гимназията в елитни университети в Западна Европа и САЩ, съобщи за вестника директорът на училището Теодор Йончев.

Щедрият благодетел е лекарят Андрей Георгиев, който почина през 2014 г. в САЩ. Седем години по-рано, през 2007 г., той се връща в България. Пристига в Лом и гостува в гимназията, спомня си директорът Йончев.

Тогава медикът бил развълнуван, но лаконичен. Разказал, че е емигрирал през 50-те години на миналия век, бил в Чехословакия и Франция, а после заминал за САЩ и за първи път от над половин век се връщал в родината си.

В Щатите д-р Георгиев работил като уролог и семеен лекар, имал голяма клиника. Медикът, който вече бил на почтена възраст, споделил още, че е завършил ломската гимназия и иска да финансира обучението на 3-4 ученици в университети в САЩ.

После емигрантът си заминал и идеята постепенно заглъхнала до март 2015 г., когато в училището се обадили представители на адвокатска кантора в София и съобщили, че Андрей Георгиев е починал, а гимназия „Найден Геров” е включена в завещанието му.

На колко възлиза цялото дарение, все още не е известно, заявили адвокатите.

„Новината за завещанието дойде като гръм от ясно небе. Още не можем да повярваме. Такива неща се случват само в приказките!”, коментират учителите в богатата вече гимназия. Годишният бюджет на ПГ „Найден Геров”, в която учат 252 деца, е 500 000 лева.

Източник: trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини