Българският филм "Добрият пощальон" получи награда на кинофестивал в Женева

Изображение 1 от 2

    Българският документален филм "Добрият пощальон" на Тонислав Христов спечели една от наградите на 15-ото издание на Международния фестивал на филмите за човешките права, провел се от 10 до 19 март в Женева, съобщават сайтът швейцарското радио и телевизия и сайтът на фестивала.
     
    Българската продукция получи наградата на журито на младите хора в категорията за документален филм. Наградата се връчва от неправителствената организация Международни бригади на мира. Филмът разказва за пощальон в българско село, който работи в подкрепа на приема на мигранти.
     
    Голямата награда на фестивала в категорията за документални филми получи "Военното шоу", филм на Обайдах Зитун и Андреас Далсгор, разказващ за войната в Сирия през погледа на сирийска радиоводеща. Филмът е продукция на Сирия, Дания и Финландия.
     
    Филмът "Не съм твоето негро" на Раул Пекс получи наградата в раздела за документално кино "Джилда Виера ду Мело". Наградата се връчва от фондация "Хендрикс", насърчаваща мира и помирението. Тя е учредена на името на Джилда Виейра ду Мелу в памет на сина й - дипломата от ООН Серджу Виера ду Мелу, загинал в бомбено нападение в Багдад през август 2003 г., където беше емисар на ООН в Ирак.
    В категорията за игрални филми голямата награда получи "Горящи птици" на Санджива Пушпакумара, разказващ за живота на жените през годините на войната в Шри Ланка. 
     
    Филмът "Мълчалива война" на Манон Лоазо получи голямата награда на Световната организация срещу мъченията. Филмът показва как изнасилванията се използват като оръжия във войните.
     
    Фестивалът в Женева бе съпътстван и от дебати в областта на правата на човека, които бяха следени в интернет от 800 000 души. В програмата на феста имаше онлайн лекция на отстранената от власт бразилска президентска Дилма Русеф. Тя бе гледана на живо в интернет от 1351 души, а после клипът с нея бе изгледан над 77 000 пъти.

    Източник: http://dariknews.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини