Корояд мори горите в Кърджалийско, гъба напада дърветата

Нов вредител нападна иглолистните гори след тежките поражения от корояд, заради който горите в Смолянско са с все по-големи изсъхнали петна. Новата "зараза" е гъба. 

Тя не е опасна за хората. Напада основно бял и черен бор, пише "Марица". Миналата година беше констатирана за първи път в района на Горското стопанство в Кирково, близо до прохода Маказа. Тази година е забелязана в района на ГС-Златоград, както и в Нареченски бани. Преди курорта се вижда как цялата гора е прежълтяла с един специфичен цвят, това е тази гъба", обясни инж. Елин Лилов, зам.-директор на Южно централно държавно предприятие /ЮЦДП/. Той уточни, че новия вредител винаги го е имало по горите, но не се е развивал в такива мащаби. Благоприятни за него се оказали климатичните промени и затоплянето. Нетипичните жеги миналата година отслабили боровете и те станали все по-податливи на вредители.  

Към края на септември 2016 г. засегнатите площи от корояд са 3800 ха на територията на областите Смолян, Кърджали, Пазарджик и Пловдив. Главните виновници са пет вида бръмбари корояди, сред които най-големи щети нанасят голям боров градинар и върхов корояд, обясняват експертите. Вредителят предпочитал по-стари дървета, на възраст между 10 и 50 години, като атакувал проводящата им хранителна тъкан и дървото изсъхвало. Така се образували оранжеви петна по поразените дървета. Съхнещите сега гори са били засаждани извън естествената им територия на надморска височина под и около 800 м през втората половина на миналия век против ерозия. 

"Миналата година започнаха да сигнализират нашите горски служители за увеличаване на площите нападнати от корояди. По данни от горските стопанства инвентаризираната към момента увредена дървесина, която предстои да бъде събирана за 2017 г. е над 300 000 кубика. Това е засегнатата установена от средата на миналата година на територията на цялото предприятие в 4-те области - Смолян, Пловдив, Пазарджик и Кърджали. Освен от корояд, дървесината е увредена и от гъбата, която напада дърветата. Най-силни са пораженията от вредители, там където почвите са плитки, на ниска надморска височина. Миналата година се оказа много благоприятна за вредителите, както за развитието на корояда, така и за тази гъба, защото в някои райони повече от 7 месеца се оказа, че не е капнала капка дъжд. И това допълнително отслаби насажденията от бял бор и доведе до такова по-силно развитие на болести", коментира Лилов.  

Най-големи са пораженията от вредителите, където белия бор е изкуствено залесен преди години извън естественото си място и затова страда много - в Мадан, Кърджалийско, Асеновградско, Карловско. Съхнейки в тези територии, той бива изместван постепенно от естествените за тези райони насаждения от дъб и бук, обясни експертът.  

И през т.г. продължават да са актуални ниските цени за собствен добив на увредена от вредителите дървесина от 1 лв. на куб. м, посочи Лилов. За да се усвои колкото се може повече нападната от корояди дървесина от предприятието спряха редовните сечи в стопанствата в Смолян, Кърджали, Златоград, Славейно и Смилян.

Източник: http://pik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини