"Орлово око" се превърна в хитова дестинация, заради нея младите остават в Ягодина, вместо да бягат в чужбина

    Панорамната площадка "Орлово око" край родопското село Ягодина се превърна през последните години в хитова туристическа дестинация. За да обслужват посетителите, много млади хора вече предпочитат да останат в селото си, вместо да търсят препитание в големите градове или чужбина.
    Площадката е кацнала на ръба на Буйновското ждрело на 670 метра над село Ягодина. Изградили я със собствени средства през 2009-та година хората от местното туристическо дружество "Родопея". Направили я първо за собствено удоволствие, а и като допълнителна атракция за туристите, които ежегодно посещават красивата Ягодинска пещера. "Не сме очаквали обаче, че ще има такъв наплив", разказва авторът на идеята за площадката Сергей Генчев. По думите му в последствие всяка година броя на посетителите се увеличава и има хора, които не за един, а за десети път се качват до "Орлово око", само и само да се наслаждават на прекрасната природа.
    Самото изкачване до площадката с джип по офроуд маршрут е истинско предизвикателство и прилив на адреналин. Реализират го вече повече от 30 джипа, управлявани от младите хора в селото. Наемането на джип струва 60 лева, но обикновено джиповете са шестместни, така че се връзва по 10 лева на турист.
    Изкачването наистина е екстремно, с джипа се стига до връх Свети Илия на 1560 метра надморска височина, а гледката от площадката "Орлово око" е наистина зашеметяваща. Водачите показват върховете на Родопите, границата с Гърция, виждат се върховете на Рила и на Пирин планина. Разказват дори, че качването до "Орлово око" през зимата е за предпочитане, защото няма мараня, въздухът е кристален и панорамите са великолепни. Но всъщност, когато и да се качи човек на "Орлово око" винаги има какво да види, винаги е интересно.
    "В момента това е едно от основните препитания за хората в Ягодина, благодарение на туристите, които ни посещават все още има и млади хора в селото, има някакъв живот, разчитаме най-вече на туризма за нашето бъдеще като цяло", разказва Борислав Сакалев - един от водачите. А покрай разходките с джиповете оживяват малките хотели и къщите за гости в селото, оживява целия район. Друг водач - Стивън Солаков споделя, че няма смисъл да ходят в чужбина. "Тука си ни е супер, просто няма за какво да заминаваме, големите градове не ни кефят. Лично на мен тук си ми е добре, бизнеса си е добре, ако се стегнем всички, може да има доста голямо развитие", казва Стиви и допълва, че в Ягодина си има всичко - детска градина за малчуганите, училище за по-големите деца, работа за младежите. И макар да е сезонна, в момента ги удовлетворява.
    А освен изкачването до "Орлово око" младите хора предлагат и други атрактивни маршрути, като офроуд преход до въстановена гранична вишка или разходка до природната забележителност Чаирски езера. За "Орлово око" са направили и платформа в социалните мрежи.

    Но може би най-добрата реклама е тази, предавана от уста на уста. И тя не закъснява, защото всички възклицания са: Уникално! Страхотно! Невероятна красота!... Ще дойдем пак!

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини