КЗК глоби "Нет инфо" със 100 хил. лева за заблуждаваща реклама

Комисията за защита на конкуренцията глоби "Нет инфо" АД за заблуждаваща реклама със 101 600 лева и присъди дружеството да плати и разноските по производството в размер на 2900 лева.

Причината е реклама със слогана "Adwise - най-добрата услуга за контекстна реклама в България”, разпространена чрез книга и бюлетин, изпращан по електронен път.

Жалбата е от "Изиадс" ЕООД със собственик и управител Иван Иванчев, а решението на КЗК - от 23 март. То може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Санкцията е равна на 1% от нетните приходи от продажби за финансовата 2015 г.

"Нет инфо" (с предишно наименование „Дарик Нет” ЕАД) и "Изиадс" са  конкурентни дружества в предоставянето у нас на контекстна интернет реклама. (При нея съдържанието съответства на това на сайта, визуализиран от потребителя, а това се постига чрез автоматично използване на ключови думи.)

Контекстна реклама осигуряват не само цитираните, но и други дружества, например Google, чрез системата AdWords, и няма как да се докаже, че те осигуряват по-лоша услуга от "Изиадс".

Рекламата се появила през 2015 г. в книгата "На първо място в Google 2015" от Тим Киберман. В нея имало цяла страница реклама с текстов слоган „Adwise – най-добрата услуга за контекстна реклама в България“. Същата реклама била изпратена чрез нюзлетър до всички потребители на сайта www.adwise.bg през април и май 2014 г.

Adwise е интернет платформа, придобита от "Нет инфо" през 2013 г. заедно с търговското предприятие на „Нет Инфо.БГ“ ЕАД. Рекламно послание на клиентите на Adwise се показва в собствените сайтове на дружеството – Abv.bg, Vbox7.com, Gbg.bg, Vesti.bg, Sinoptik.bg, Pariteni.bg, Gong.bg, Edna.bg, Novanews.bg, Sport.novatv.bg, Diema.bg, Diema Family, Kinonova.bg, DarikNews.bg, DarikFinance.bg и други, както и в сайтове от партньорската мрежа.

"Нет инфо" отричат твърденията и заявяват, че не притежават част от рекламираните сайтове (cosmopolitan.bg, rozali.com и bliasak.bg). Според тях става въпрос за препечатка на публикация от 2013 г. и те не са знаели за нея. Разбрали, когато си купили книгата. В бюлетина нямало реклама, а само новини. Не било възможно някой да се заблуди, защото ползвателите на такъв тип реклама са предприятия, които използват като посредници професионалисти (рекламни агенции).

Макар "Нет инфо" да не считат посланието „Adwise – най-добрата услуга за контекстна реклама в България“ за рекламно и твърдят, че не знаят кой е авторът му, те считат, че по съдържанието си то е вярно, констатират от КЗК.

Твърдението, че "Нет инфо" не са знаели за публикацията от 2015 г. обаче се оборва от издателя на книгите -"Франчайзинг БГ", които предложили на 20 май 2013 г. партньорство за участие в "На първо място в Google" на "Нет инфо" с рекламна страница в книгата с тираж 2000 бройки. Бил договорен бартер. Второто ù издание също било обсъдено между двете страни. От "Франчайзинг БГ" твърдят, че са водени разговори за уточняване на рекламните формати и съдържание в "На първо мясо в Google 2015" и публикуваното е "по желание и с одобрение на „Нет инфо“ АД".

„Нет инфо“ АД се управлява от Съвет на директорите в състав Силва Зурлева, Николай Андреев, Дидие Щосел, Албена Радева и Христо Христов и се представлява от Христов. Дружеството е учредено през юни 2013 г. с името "Дарик нет". 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини