"Червената стена" влиза в програма на ЮНЕСКО

Резерватът става част от Световната мрежа на биосферните резервати по програмата на ЮНЕСКО "Човекът и биосферата". Това стана ясно днес на учредителното заседание на консултативен съвет "Червената стена" в Община Асеновград. Участие в него взеха представители на Министерството на околната среда и водите в лицето на държавния експерт Цветелина Иванова, на Регионалната екоинспекция, на ОД "Земеделие" - Пловдив, Университета по хранителни технологии, на организации с нестопанска цел и на местния бизнес. На срещата присъства и планинският водач и фотограф към National Geographic - България Иво Данчев. Председателят на Националния комитет на ЮНЕСКО за България Владимир Владимиров обясни ползите от присъединяването на резервата към програмата "Човекът и биосферата" и подчерта, че като част от такава световна мрежа, това ще донесе престиж и международно признание на обекта, както и по-лесна международна обмяна на знания и опит в сферата. В заключение присъстващите се обединиха около тезата на кмета Емил Караиванов, че в името на бъдещите поколения трябва да се спазва принципът за устойчивост, т.е. природните ресурси да се използват така, че да могат да ги ползват и тези след нас.

Резерват "Червената стена" е един от 17-те обекта, с които България се присъединява към Програмата на ЮНЕСКО "Човекът и биосферата" още през 1977 г. През 1995 г. обаче бяха приети нови правила и норми за тези територии - съвременните биосферни паркове стимулират устойчиво икономическо развитие на региона, основаващо се на чиста и съхранена природа, пример за хармонично съжителство между човека и природата. На заседание на Националния комитет по Програмата "Човекът и биосферата" през 2016 г. бе решено за "Червената стена" да бъде изготвена номинация, с която обектът да бъде номиниран като един от първите биосферни резервати от нов тип на България.

С решение от месец юли 2016 г. на ОбС - Асеновград даде съгласие за присъединяване на територията на общината към биосферен парк "Червената стена". В резултат на съвместните усилия на Министерство на околната среда и водите, Община Асеновград и РИОСВ за "Червената стена" е изготвен номинационен формуляр и внесен в Секретариата на Програмата, в резултат на което тази територия ще бъде одобрена от ЮНЕСКО като един от първите български биосферни паркове.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини