Не режете пенсиите, отрежете си гърлата - протестираха хиляди пенсионери в Атина

Хиляди възрастни гърци участваха в мирен протест срещу намаляването на пенсиите, което е част от исканията на кредиторите за отпускане на финансова помощ за балканската страна, съобщава Ройтерс.

От 2010 г. Гърция получава финансова помощ от чуждестранни кредитори в замяна приемане на строги мерки за икономии. Сега държавата преговаря за нови съкращения, за да получи пари от последния спасителен пакет, който е в размер на 86 милиарда евро. Атина се очаква да направи дванадесетото съкращение на пенсии за период от 7 г., което е в противоречие с обещанието на премиера Алексис Ципрас, тъй като партията му Сириза обеща да се бори със строгите мерки за икономии след поемането на властта през 2015 г.

"Ципрас ни предаде", каза един от хилядите протестиращи пенсионери. Около 4000 възрастни хора с бастуни участваха в марш в Атина.

Стелиос Вицилайос добави, че е започнал работа на 14-годишна възраст, сега получава 550 евро месечна пенсия или със 100 евро по-малко в резултат на кризата.

Пенсионерите често са единственият източник на пари в домакинството, тъй като около 25% от гърците са безработни.

Няколко пенсионери се оплакаха, че с пенсиите помагали на безработните роднини в семейството.

"Орязахме всичко. Ядем само боб", каза 82-годишен пенсионер, който поясни, че е вземал пенсия от 800 евро, но по време на кризата му е намалена до 650 евро, допълвайки, че финансово подпомага две деца и внук.

Един от плакатите на протеста гласеше: "Не режете пенсиите. Отрежете си гърлата".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини