Владимир Чуков: Първата мишена е Сирия, втората - Северна Корея

Първата мишена е Сирия, втората вероятно ще бъде Северна Корея. Прогнозата направи арабистът Владимир Чуков в коментар пред Нова тв по повод въздушните удари на САЩ срещу Сирия, извършени тази сутрин.

Има такъв принцип в концепцията за национална сигурност на Щатите - субект, който използва оръжие за масово поразяване, автоматично става мишена за американски удари, обясни Чуков, който е част от експертния екип на влезлия в Народното събрание с партия "Воля" Веселин Марешки.

Тази сутрин САЩ изстреляха 59 ракети по базата Шайрат в Сирия, от която излетяха самолетите, извършили химическата атака във вторник в град Кан Шейкун, убила повече от 80 цивилни, сред които и деца. Ударите на САЩ са унищожили поне две писти, предизвикали са пожар в складове за гориво, има най-малко четирима загинали.

В изявление по повод нападението президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска "всички цивилизовани нации" да помогнат в конфликта със Сирия и нарече Асад "диктатор", като директно го обвини за нападението с химическо оръжие.

Това, което се разбра по време на безпрецедентния дебат в Съвета за сигурност на ООН е, че тази атака не е била ей така, "щракване с пръст", имало е договорка и определяне на параметрите ù с руската страна, каза Чуков противно на твърденията на Москва, че не са знаели. Той бе категоричен, че не става въпрос за промяна спрямо това, което виждаме сега в политиката за Сирия, а за "наказание" за извършената химическа атака.

В Съвета за сигурност се видя, че моторът е Франция и че отговорът на сирийския представител е бил насочен срещу Франция и САЩ, каза Чуков и прогнозира, че "след 16 април ще стане по-интересно в Сирия", защото тогава започва операцията срещу Ракка, насочена срещу ИДИЛ.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини