Канадска река изчезна в рамките на едва 4 дни

За пръв път в съвременната история, учените наблюдават от космоса изчезването на цяла река.

Явлението, наречено речно пиратство, обикновено се наблюдава на местата, в които течението на една река бива уловено от друга река. Историческите свидетелства сочат, че процесът обикновено отнема хиляди години, в този случай обаче река Слимс, захранвана от канадския ледник Каскавулш, се е сляла с другата река за едва 4 дни.

Геологът Дан Шугар от Вашингтонския университет и екипът му се отправили на експедиция до река Слимс миналия август, но когато пристигнали открили, че реката, чиято обичайна ширина е 480 метра, е изчезнала. От нея останали едва няколко слаби поточета.

Ден след ден учените наблюдавали как нивото на реката продължава да спада. Според измервателните уреди – нивото на реката спаднало рязко между 26-ти и 29-ти май 2016. За да разберат къде е изчезнала водата, изследователите трябвало да използват дронове и хеликоптери. Така установили, че в случая се касае за речно пиратство.

През последните 300-350 години река Слимс се захранва от разтопените води на един от най-големите канадски ледници – Каскавулш. Но през последните няколко години, с отстъпването на ледника в резултат на глобалното затопляне, през периодите на интензивно топене водата започнала да се стича през различен канал в леда и се сляла с река Каскавулш.

Това означава, че вместо да се влеят в Берингово море, разтопените води се стичат в югоизточна посока и достигат Тихия океан.

Това е първият случай, в който учените наблюдават речно пиратство, предизвикано от климатичните промени.

Макар районът около река Слимс да не е гъсто населен, изследователите смятат, че речното пиратство ще има сериозни последици върху местните екосистеми, а би могло да засегне и доставката на вода в бъдеще.

“Макар промяната в течението на една река в Юкон да не изглежда като нещо значимо, топящия се ледник е източник на питейна вода за множество хора. Седиментите и хранителните вещества, които захранваните от ледници реки пренасят биха могли да засегнат екосистемите около бреговете, а също и селското стопанство”, твърди геологът Рейчъл Хедли от Университетът в Уисконсин.

Като се има предвид точното разположение на ледника Каскавулш, екипът смята, че е малко вероятно другите топящи се ледници да предизвикат същите последици, макар че не изключват напълно подобна възможност.

Във всеки случай, явлението е още едно предупреждение, че глобалното затопляне би могло да предизвика драстични и трудно предвидими последици.

Досега научните изследвания в тази сфера бяха фокусирани върху морското равнище.

Новите открития демонстрират, че съществуват и други подценени и неочаквани аспекти от отдръпването на ледовете.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини