НАСА разкри подробности за "океанските светове" в Слънчевата система (видео)

    НАСА представи нови подробности за два заледени спътника - на Юпитер и Сатурн, които имат водни океани под повърхността, засилвайки научния интерес към тези и други "океанските светове" в нашата слънчева система и извън нея. 

    Учените от мисията Касини обявиха, че на спътника на Сатурн Енцелад има източник на химическа енергия, която би довела до живот.

    Космическият телескоп Хъбъл престави допълнителни доказателства за изригвания от спътника на Юпитер Европа.

    Документът от изследователи с мисията Касини, публикувано в списание Science, показва, водороден газ, който може да осигури източник на химическа енергия за живот, идва от земните недра в океана на Енцелад от хидротермална дейност на морското дъно.

    Наличието на достатъчно водород в океана на Енцелад означава, че микробите - ако такива съществуват - го използват за получаване на енергия чрез комбиниране на водорода с въглеродния диоксид във водата. Тази химическа реакция, известна като "метаногенезата", защото тя произвежда метан като страничен продукт, е в основата на  живота на Земята, и дори би могла е решаваща за възникването на живота на нашата планета.

    Животът, както знаем, изисква три основни съставки: вода в течно състояние, източник на енергия за метаболизъм; и правилните химични съставки, главно въглерод, водород, азот, кислород, фосфор и сяра. Касини установи, че Енцелад - малка, ледена луна един милиард мили по-далеч от Слънцето, отколкото на Земята - има почти всички от тези съставки за обитаемост. Касини още няма данни за наличието на фосфор и сяра в океана, но учените смятат, че ги има, тъй като скалното ядро на Енцелад е химически подобно на метеоритите, които съдържат двата елемента.

    Космическият кораб Касини откри водород в струята газ и леден материал изхвърлена от Енцелад по време на последното си преминаване през нея на 28 октомври 2015. Касини взе проби от струята и учените установиха, че почти 98% от газа в струята е вода, около 1% е водород, а останалата част е смес от други молекули, включително въглероден диоксид, метан и амоняк.

    Касини не е проектиран за откриване на признаци на живот,  учените не знаеха за съществуването на струята газ и лед, , докато космически кораб не достигна до Сатурн.

    "Въпреки, че ние не можем да открием живот, ние открихме, че има източник , който да го храни. Това би било като склад за бонбони за микробите", каза Хънтър Уейт, водещ автор на изследването Касини.

    Откритията на космическия телескоп Хъбъл, публикувани в Astrophysical Journal Letters, са за наблюдения на Европа от 2016, в които вероятно струйка материал изригва от повърхността на тази луна. Преди това е било наблюдавано през 2014 г. . Наскоро заснетата струя се издига около 100 км над повърхността на Европа, а този, наблюдавана през 2014 г. се оценява на около 50 км. И двете отговарят на местоположението на необичайно топъл регион, който има пукнатини в ледената кора на Европа.

    Изследователите предполагат, че, подобно на Енцелад, това би могло да бъде доказателство за вода, която изригва от вътрешността на Европа.

    Изследователите казват, че ако струите и топлия район са свързани, това би могло да означава, че водата се изпуска изпод ледената кора на Луната и затопля околната повърхност. Друга идея е, че водата, изхвърлен от струята пада върху повърхността като фина мъгла, променя на структурата на зърната на повърхността и тя остава по-топла от околното пространство.

    Двете изследвания полагат основите на мисията на НАСА Europa Clipper, което е планирана за старт през 2020-те.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини