Не е шега: В ООН избраха Саудитска Арабия за защитник на правата на жените

Базираната в Женева организация за защита на човешките права UN Watch осъди избирането и включването на Саудитска Арабия - "най-ненавиждащият жените режим в света" според организацията, в Комисията по статута на жените за периода 2018-2022 г. Организацията пояснява на сайта си, че агенцията е "посветена само за насърчаване на половото равенство и разширяване правата на жените".

"Избирането на Саудитска Арабия като защитник на правата на жените е като да направиш подпалвач шеф на пожарната в града. Това е абсурдно", коментират възмутени от организацията.

Саудитска Арабия е избрана с тайно гласуване от 54-членния Икономически и социален съвет.

На официалния сайт на ООН се отбелязва, че съветът е избрал с тайно гласуване нови 13 члена на комисията за четиригодишен мандат, който ще започне от 2018 и ще приключи през 2022 година. Избрани са следните държави: Алжир, Коморски острови, Конго, Гана, Кения, Ирак, Япония, Република Корея, Саудитска Арабия, Туркменистан, Еквадор, Хаити и Никарагуа.

Саудитска Арабия също е преизбрана в Съвета по човешките права на ООН, където имат право на глас и може да оказва влияние с различни механизми, резолюции и инициативи, които засягат правата на жените по света, уточняват от неправителствената организация.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини