Доктор към президента: Защо за НСО се дават милиони, а за психоболните пари няма

Защо се отделят милиони за охраната на политици, които отдавна не са в активната политика, а за грижата за психоболните у нас не се мисли. Този въпрос отправя в открито писмо до президента Румен Радев директорката на Държавна психиатрична болница "Св. Иван Рилски" - Нови Искър (Курило) Цветеслава Гълъбова. 

Причината за реакцията ѝ бил пост във фейсбук, в който като приоритети в държавното управление, наред със здравеопазването и борбата битовата престъпност е и охраната на политици. Д-р Гълъбова от години опитвала да осигури средства за саниране на болницата, която е построена през 1949 година, но средства постоянно не се намират. 

"Обръщам се към Вас с въпрос защо и най-вече до кога ще бъдат държавно охранявани /доколкото НСО е служба към Вас/ лицата Делян Пеевски, Ахмед Доган и Цветан Цветанов. Питането ми е в качеството ми на съвестен данъкоплатец, който се интересува как се харчат неговите пари. В същото това качество, но и като директор на държавна болница пък питам защо не се отпускат нужните за лечебното заведение 315 хиляди лева за подобряване енергийната ефективност на сградите, където се лекуват ПСИХИЧНО БОЛНИ!", пита в писмото си директорката.

По обясненията ѝ от Министерството на здравеопазването отговорили, че ще се "търсят пари по някакви проекти". За това тя пита защо нейните болни, "които не са в дъното на таблицата, ами са извън всякакви таблици, се търсят пари по "някакви проекти", а за "безценните животи" на посочените политици и "други подобни", се отделят милиони годишно.

"Ами като се чувстват толкова застрашени, да си наемат охрана, да си я плащат и да се пазят от всенародната любов.
Кога най-после ще обърнем пирамидата, г-н Президент?", завършва писмото на д-р Гълъбова.

Пред Нова тв тя обясни, че иска преместване на болницата и подмяна на дограмата, което не е и "една десета от охраната на политиците".  "За психично болните у нас не се мисли, при нас всичко е втора употреба - линейката ни е от 1998 година", разказа д-р Гълъбова.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (2)

  • 1
    By
    bydlo
    3 -1
    11:10, 27 апр 2017
    Нормално парите отиват за най-тежко болните .
    "Нарцистично растройство на личноста" - по МКБ-10 е описано в Ф 60.8 "други специфични растройства на личноста" .
    Нека да си ги пазят да не направят някоя беля.
  • 2
    Ге
    Георгиева
    2 0
    07:39, 11 яну 2018
    Въпроси на място! А дали ще получим всички ние отговори на място,това е друго.Всичко в държавата е безхаберно, защото ние гражданите не търсим сметка и отговори от политиците и управниците и сме оставили властта да си гледа техните интереси и финансов просперитет,Управляват ни така лошо,защото търпим и мълчим слугински.
Последни новини