Полицейски части пред парламента в Скопие

Пред парламента на Република Македония ситуацията е спокойна, няма насъбрали се граждани, но полицейското присъствие се засилва, съобщава скопският вестник "Дневник", цитиран от БТА.

Край парламента с автобуси пристигнаха допълнителни полицейски части. Около сградата на парламента са поставени метални ограждения, а улиците са затворени за движение. Пред главния вход на парламента са издигнати палатки на поддръжници на инициативата "За единна Македония".

В проявите на насилие, които се разразиха снощи след като група граждани нахлуха в парламента след избора на Талат Джафери за председател на парламента, са ранени 109 души, информира македонското МВР.

В съобщение на министерството се посочва, че ще бъдат предприети допълнителни мерки за защита сигурноста на гражданите, обектите и осигуряването на стабилна безопасна обстановка.

Лидерът на македонските социалдемократи Зоран Заев обяви, че няма да присъства на лидерската среща, организирана от държавния глава на Македония Георги Иванов.

В официално съобщение от партията СДСМ като виновници за „черния четвъртък“ се посочват Георги Иванов и Трайко Веляновски. В текста се казва още, че няма логика в това президентът да свиква среща, тъй като с действията си е допринесъл за инцидентите.

СДСМ обаче ще се събере на партийна среща, на която да бъдат обсъдени следващите стъпки, които да бъдат предприети.

Пресцентровете на останалите водещи партии в Македония засега запазват мълчание. Към момента е ясно, че „Алианс за албанците“ също няма да изпрати свой представител на срещата, организирана от Иванов. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини