Македонският вътрешен министър подава оставка, над 100 ранени при сблъсъците в Скопие (видео)

Служебният министър на вътрешните работи в Македония Агим Нухиу осъди насилието в парламента и поиска от албанската партия, която го излъчи за поста, да му разреши да подаде оставка.

Чувствам морална отговорност за това, че за тези 4 месеца, през които оглавявам министерството, не успях да отстраня влиянието на политиката в ръководните структури на МВР и затова искам да се оттегля от поста, каза Нихиу на брифинг днес.

Той подчерта, че част от структурите в македонското МВР не са си свършили работата и ще трябва да понесат отговорност. Нухиу посочи и конкретно име - шефа на Бюрото за обществена сигурност Митко Чавков, който е приближен до бившите управляващи от ВМРО-ДПМНЕ.

От момента на ескалация, та чак до 20 ч. не можах да се свържа с Чавков - не ми отговаряше на позвъняванията по телефона, лично го търсих и в Оперативния щаб, обясни Нухиу.

Действително снощи - в продължение на часове - нито полицията, нито специалните части не се намесиха при ескалацията на напрежението в парламента.

По последни данни ранените са над 100. 70 граждани, 22 полицаи и 3 депутати са потърсили снощи лекарска помощ в болниците в Скопие. Допълнително 7 души са лекувани в казармата "Гьорче Петров".

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев заяви на пресконференция днес, че нападението срещу него в парламента е "директен опит за планирано убийство".

Аз лично разпознах всички, които директно с жар и кръв в очите искаха убийство. Вярвам, че част от тях бяха полицаи, а останалата част - бандити. Вярвам, че нито един от тях няма да остане скрит зад своята маска, тъй като те могат да бъдат разпознати, макар и със скрити лица, заяви лидерът на СДСМ.

"Вече трябва да заседаваме в клиничния център"

Заев и председателят на Демократичния съюз за интеграция (партията с най-много албански депутати в македонския парламент) Али Ахмети няма да присъстват днес на лидерската среща, свикана от президента Георге Иванов под предлог "за нормализиране на обстановката".

Заев е категоричен, че това, което очаква от президента Иванов, е да връчи възможно най-скоро мандат на социалдемократите за съставяне на правителство.

За да има лидерска среща, свикана от президента, ще ни се наложи да заседаваме в клиничния център, обявиха и от "Алианса за албанците". Лидерът на формацията Зиядин Села също беше пребит от крайнодесните демонстранти в парламента.

Безредиците в македонския парламент започнаха към 20 ч. българско време в четвъртък, след като социалдемократите и албанските партии гласуваха да изберат албанец за председател на Събранието.

Националисти, които симпатизират на ВМРО-ДПМНЕ, разгневени от избора на Талат Джафери, проникнаха в парламента и пребиха депутати и журналисти.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини