Национали по математическа лингвистика се състезаваха на олимпиада в Смолян

    В почивните дни Смолян беше домакин на Националната олимпиада по математическа лингвистика. В нея се включиха 103-ма гимназисти от цялата страна. Олимпиадата се проведе в два дни - 30 април и 1 май. В първия ден беше индивидуалната надпревара. Учениците решаваха три задачи. На 1 май се състоя отборното състезание, в което се включиха 27 отбора, те работиха по една тема. Резултатите бяха обявени в актовата зала на СУ "Отец Паисий". Там се състоя и връчването на медалите. В отборната надпревара златните медали завоюваха учениците от Математическата гимназия - Варна. Вторите места две и така сребърните медали отидоха при отбора на ППМГ - Бургас и при смесен отбор от ученици от Плевен, Сливен и Сопот. На трето място е отборът на ГПЧЕ - Стара Загора.
    В индивидуалното класиране бяха разпределени три комплекта медали в три възрастови групи. В групата 8-9 клас златен медал от Националната олимпиада по математическа лингвистика спечели Виктор Балтин от ППМГ - Бургас. На второ място е Александър Радославов от Софийската математическа гимназия. Трета е Игнес Симеонова отново от СМГ. В групата 10-11 клас със златен медал се окичи Асел Исмолдаева от Математическата гимназия - Варна. Среброто остана за Адриана Ушева от МГ - Варна, бронзовите медали бяха два - за Здравко Иванов от СМГ и Деница Йосифова от Първа езикова гимназия - Варна. При дванайстокласниците златен медал завоюва Венислав Върбанов от Софийската математическа гимназия, среброто остана за Тина Владимирова също от СМГ, а бронзът е за Валентин Димов от 91-ва Немска езикова гимназия - София. Връчени бяха и специални награди за класиралите се на четвърто, пето и шесто място. Така в групата 8-9 клас трета награда е за Александър Захариев от МГ - Варна, втора награда е за Цветелина Стефанова от СУЕЕ - Русе, първа награда - Елена Кескинова от СМГ. В групата 10-11 клас трета награда спечели Емил Инджев от ПМГ - Русе, втора - Георги Йотов от 164-та ГПИЕ - София, първа награда спечели Елена Стоева от МГ - Варна. И в групата на 12 клас - трета награда е за Надежда Димитрова от 128-о СУ"Алберт Айнщайн" - София, втора награда е за Гергина Георгиева от ПМГ - Хасково и първа награда е за Наделина Шипочка от СМГ.
    Участниците в Националната олимпиада по математическа лингвистика бяха поздравени от началника на РУО - Смолян Иван Муцевски и главния експерт в МОН Ваня Манева, както и от ръководителя на националния отбор по лингвистика Александър Велинов. Класирането на учениците от олимпиадата е важно за попълването на разширения състав на националния ни отбор по лингвистика. След вътрешно пресяване най-добрите математически лингвисти ще представят страната ни на Международната олимпиада, която тази година ще е в края на юли в Ирландия.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини