Мадуро иска нова конституция за Венецуела, винят го в преврат

Президентът на Венецуела Николас Мадуро подписа указ за свикване на Конституционно събрание, което да реформира системата на управление на държавата и основния закон на боливарската република, предадоха информационните агенции.

Този ход на Мадуро идва на фона на ескалираща политическа криза в изпадналата в икономически затруднения южноамериканска държава, отбелязва АП. За последен път Конституционното събрание е свиквано през 1999 г.

"Аз неуморно ще се боря за мир чрез конституционните механизми, които са на мое разположение", заяви държавният глава на заседание на Съвета на министрите в президентския дворец.

По думите на Мадуро членовете на Конституционното събрание ще бъдат избрани чрез пряко гласуване на гражданите. Мадуро каза, че вярва в политическата толерантност и в демокрацията, и обвини опозицията, че "не иска диалог".

Председателят на Националното събрание, което е под контрола на опозицията, Хулио Борхес заяви, че свикването на Конституционно събрание представлява държавен преврат, предаде ТАСС.

"Това, което бе обявено днес, е най-сериозният държавен преврат в историята на Венецуела и ние призоваваме народа да въстане", каза Борхес. Той призова съгражданите си да продължат протестите и да се борят за своите права.

От един месец десетки хиляди хора протестират по улиците на Венецуела почти ежедневно и настояват за отстраняване от власт на президента Мадуро.

"Мадуро предлага мошеничество, за да избегне всеобщо, пряко и тайно гласуване на народа, който на улицата настоява за спазване на конституцията", написа Борхес в Тwitter.

"Мадуро не свиква Конституционното събрание, предвидено в конституцията, а маскира своя продължаващ държавен преврат срещу демокрацията", посочи председателят на Националното събрание. Той призова другите институции в държавата и въоръжените сили да заявят своята подкрепа за основния закон на страната.

Лидерът на венецуелската опозиция Енрике Каприлес също осъди решението на президента, съобщава още ТАСС.

Според Каприлес "диктаторът Мадуро" и неговите приближени "се готвят да убият конституцията на боливарската република".

"Те няма да успеят!", подчерта Каприлес и призова народа да излезе на улицата и да не се подчинява на "това безумие". Според Каприлес решението на Мадуро само "задълбочава тежката криза", през която преминава Венецуела.

Според данни на неправителствената организация "Венецуелски наказателен форум" от началото на април, когато започнаха антиправителствените протести, са задържани над 1 600 души. Около 30 души са загинали в безредиците, а стотици са били ранени.

(БТА)

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини