Бившият кмет на Стрелча и Пазарджик осъден на шест години затвор за сексуално насилие над 16-годишна

Бившият кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев, обвинен в сексуално насилие над 16-годишно момиче и привеждането ѝ в безпомощно състояние чрез употреба на алкохол, получи ефективна присъда от 6 години затвор, съобщи Би Ти Ви. Решението на Районния съд в Пловдив не е окончателно и подлежи на обжалване.

Максималното наказание, предвидено в закона за престъпленията, в които е обвинен, е от 3 до 10 години затвор по първото обвинение за изнасилване и до 6 месеца лишаване от свобода и глоба до 500 лева по второто.

Деянието, за което Евстатиев отговаря пред съда, беше извършено през януари миналата година в хотел в Стрелча.

Съдът постанови още Евстатиев да изплати и 10 хил. лв. на родителите на пострадалото момиче.

Започналият в Пазарджик процес беше преместен в Пловдив, след като 15 съдии от Пазарджишкия окръжен съд си направиха отвод с мотива, че са работили с Евстатиев, когато е бил прокурор, адвокат и кмет на града.

"Желая справедливост. Съжалявам от морална гледна точка. Искам снизхождение", заявил обвиняемият пред магистратите, които гледаха делото при закрити врата. Родителите на пострадалата ученичка и прокуратурата заявиха, че са удовлетворени от присъдата.

Адвокатът на Евстатиев обаче заяви, че ще обжалва до последно.

Разследването срещу бившия кмет започна в средата на януари, след като пострадалото момиче подаде сигнал срещу него. Според обвинението в началото на януари 2016 г. Евстатиев и пострадалото 16-годишно момиче са се чули по телефона, като обвиняемият ѝ е честитил новата година и се разбрали да се видят някой път, когато той е в Стрелча. На 15 януари пострадалата минавала покрай хотел на бул. "България" в града. Там на пейка бил седнал Евстатиев, който я поканил в хотелската си стая, където обичайно пребивавал.

Евстатиев извадил бутилка с водка и две чаши и налял в тях от алкохола. Двамата започнали да разговарят, като той подканял момичето да пие. По време на срещата им пострадалата приела голяма количество концентрат, като по този начин била преведена в напълно неадекватно състояние от обвиняемия, след което той се съвкупил с нея, аргументират се от прокуратурата.

Според обвинението под въздействието на алкохола момичето не е можело да окаже съпротива, а след това заспала. През това време близките на пострадалата безуспешно я търсили по мобилния телефон, а в един момент Евстатиев я събудил и казал, че трябва да се прибира.

Момичето е разкървавило долната си устна на слизане по стълбите на хотела, след като залитнало и си ударило лицето в стената. Иван Евстатиев я е закарал до дома ѝ с джипа си, като я убеждавал да не съобщава на родителите си какво се е случило, казва още обвинението.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини