Здравната инспекция в Смолян организира кампания срещу играта "Син кит"

Здравната инспекция в Смолян организира информационна кампания сред училищата в областта за опасността от играта "Син кит", съобщи пред БТА Светлана Стефанова от инспекцията.

Поканите за участие в "Син кит" са изпращани обикновено от непознати хора, в някои случаи от виртуални "приятели" в групата им. Офертите са отправяни първоначално на руски, а след това и на английски език.

Задължително изискване било децата да изпратят видеоматериал, доказващ стриктното изпълнение на всяка дадена задача. Даваните на децата предизвикателства са сходни с тези в Русия - рисуване на кит върху дланта с бръснарско ножче или с друг остър предмет, събуждане в точно определен час, гледане на страшни филми, правене и изпращане на "по-секси" снимки, извършване на палеж в дома или в училището, извършване на кражба, посочва Светлана Стефанова.

Проведени са срещи и обучения с 870 ученици от 5 до 10 клас и 36 учители от Смолян и областта. Оказало се, че "Син кит" е добре известна игра в ученическите среди, а 4% от децата (предимно 12-15-годишни) признали, че са се съгласили да участват. Повечето се включили от любопитство, желание за вдигане на адреналина, самота и дори с мотив да покажат на родителите, че могат да довършат докрай нещо, което са започнали.

По данни на здравната инспекция в една община в областта са установени случаи на самонараняване на деца, изпълняващи предписаните "мисии". Повечето от учениците в областта са достигнали до четвърто-пето ниво на играта и се отказали, когато им възложили да преминат към кражби. След отказа последвали заплахи, че семействата ще бъдат открити по IP адреса и ще бъдат убити децата и родителите им.

Разпространени са информационни брошури сред родителите с препоръки как да се противодейства на онлайн тормоза. Инициативата е проведена с методическа помощ от Териториална служба БОП, Детска педагогическа стая - Смолян, и Център по безопасен интернет.

Като основни препоръки към децата се отправя предупреждението да изключат от приятелските си кръгове в социалните мрежи всички непознати, да не отговарят на покани за приятелство и съобщения от непознати, да посочват в своите профили възраст, близка до реалната, тъй като в регистрациите на непълнолетните има допълнителни защити, и др. На участвалите в "Син кит" ученици е обяснено, че е невъзможно да бъдат проследени и открити по IP адрес. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини