Жълт код за валежи и гръмотевици, чакаме и градушки

За 13 области в страната е обявен жълт код за интензивни валежи и гръмотевици, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките. Кодът е валиден за областите: Русе, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян.

От НИМХ прогнозират, че в тези области ще има краткотрайни и интензивни валежи с гръмотевици. Очакват се и градушки. Очакваните количества валежи са 15 - 25 л/кв.м, но локално ще има и повече. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно.

Денят започна с разкъсана облачност, на много места намаляваща до предимно слънчево, но още преди обяд ще започне отново да се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, по-значителни в източната половина от страната и планинските райони, където ще са придружени с гръмотевици. Там са възможни и градушки. 

В по-голямата част от страната ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт, а над Източна България ще се ориентира от изток-североизток. Максималните температури ще са между 16° и 21°.

По Черноморието облачността ще е предимно значителна. Около и след обяд ще започнат валежи, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Вятърът ще е слаб до умерен от изток-североизток. Максималните температури ще са 15°-18°. Температурата на морската вода е 15-16°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над планините ще е предимно облачно, с валежи от дъжд и гръмотевици, над 2200 метра – от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югозапад, който постепенно ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 11°, на 2000 метра – около 6°.
 

Източник: dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини