Борисов и Путин разговаряха за хъба ”Балкан” и АЕЦ ”Белене”

Премиерът Бойко Борисов и президентът на Русия Владимир Путин проведоха телефонен разговор, съобщиха от правителствената пресслужба.

Президентът на Руската федерация Владимир Путин е пожелал успешен трети мандат на премиера Бойко Борисов в телефонен разговор.

Путин и Борисов са отбелязали доброто развитие на търговско-икономическите отношения, като са подчертали 20-процентното увеличение на руските туристи в страната ни и ръста от 18 на сто на двустранния стокообмен.

Те са посочили, че тези параметри все още не отговарят на потенциала на отношенията и увеличаването им е от взаимен интерес за България и Русия.

Тема на разговора е била и реализацията на големите енергийни проекти у нас. И двете страни са подчертали взаимния си интерес от изграждането на европейския газов хъб "Балкан" на българска територия.

Обсъден е бил също проектът за АЕЦ "Белене". Министър-председателят Бойко Борисов е заявил, че правителството търси стратегически частен инвеститор за развитие на проекта.

Акцент е бил поставен и на събитията, посветени на 25-годишнината на българско-руския договор за приятелски отношения и сътрудничество, която е на 4 август 2017 г., както и на 140-годишнината от Освобождението на България, която ще се отбележи през 2018 г. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини