Началният учител Тоска Капитанова, музикалният педагог Петя Кучмова и учителката по испански и немски Ана Николова са наградените с най-високото отличие на МОН „Неофит Рилски”

    По повод честването на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и по предложение на Регионално управление на образованието – Смолян,  три учителки получават най-високото отличие на МОН – почетната грамота „Неофит Рилски”.  Вече е факт заповедта на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за удостояването на началния учител Тоска Капитанова, музикалния педагог Петя Кучмова и учителката по испански и немски език Ана Николова с престижната награда.

    Предложението на началника на РУО – Смолян Иван Муцевски за всяка една от номинираните учителки е подкрепено със солидни мотиви.

    ТОСКА КАПИТАНОВА е номинирана от учителския колектив на СУ „Отец Паисий” – Смолян. Тя е главен учител в начален етап в училището, с  над 34 години трудов стаж, висококвалифициран педагогически специалист. Знаеща, можеща и активна, възприема новостите в образователната сфера. Предава познанията си на колеги, обучава и насърчава млади учители в отговорната професия, създава интелектуална среда. Ръководител и член на работни екипи по проекти с национално и европейско финансиране. Организатор и проверяващ работата на участниците в олимпиади и състезания от училищно, общинско и областно ниво. Постигала е винаги високи резултати на учениците си на проведените външни и вътрешни оценявания, значими резултати от национални и международни олимпиади, конкурси, състезания и други. Последователна в работата си, насърчава увереност в силите на учениците за разширяване
    на познавателните им способности.Отлични са постигнатите резултати по всички учебни предмети от началния етап на основната образователна степен, допринесли за придобиване на многообразна компетентност и устойчиво развитие на учениците. Резултатите доказват качественото образование, което получават учениците, интелигентното им развитие, изявата на най-високи постижения, уменията им да се мотивират, съобразяват и изказват собствено мнение. Умело открива заложбите и способностите на всеки ученик, като насърчава развитието и реализацията му. Успоредно с учебния процес усилено подготвя учениците за участие в олимпиади, състезания и конкурси. През настоящата година работи по Национална
    програма „Ученически олимпиади и състезания“ - модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученически олимпиади“. Показателен е фактът, че на областния кръг на олимпиадата „Знам и мога” 2017 година подготвените от нея ученици се представиха отлично и трима от тях се класираха на първо, второ и трето място. На Националната олимпиада „Знам и мога” 2017 година, проведена в гр. Ямбол, нейната ученичка - Ана-Мария Станчева, след задълбочена и последователна подготовка се състезава с 48 деца в България, класирани на първите места във всички области. Постигна високи резултати, представи достойно област Смолян и е сред десетте най-знаещи четвъртокласници в България.
    Изграденото нестандартно логическо мислене допринесе за постигане на високи резултати на
    нейните ученици в математически състезания на областно ниво и ”Европейско кенгуру”. Провежда задълбочено и последователно обучение по български език и литература и изисква спазване на книжовните езикови норми в устната и писмената реч. Обучавана от нея ученичка зае трето място в страната на конкурс за стихотворение. На състезание „Аз и буквите” по български език и литература към Съюза на българските начални учители подготвените й ученици са с максимален брой точки.
    „С познания и квалификация, всеотдайност и индивидуална работа с всеки ученик успява да подготви компетентни, знаещи и можещи личности. Значителна е дейността и за запазване и развитие на българската образователна традиция. С целенасочения си труд и отговорност  Тоска Капитанова умело прилага държавната образователна политика. Обучава, възпитава и изгражда висококонкурентни граждани на Република България и Европейския съюз. Затова считам, че г-жа Капитанова заслужава грамотата на МОН „Неофит Рилски“ за цялостен и дългогодишен принос в средното образование”, посочва в предложението си до министъра началникът на Регионалното управление по образованието в Смолян Иван Муцевски.

    ПЕТЯ КУЧМОВА е старши учител по музика в ДГ „Радост“ - гр. Смолян. Тя е родена на 20.12.1964 г. в Пловдив. Завършила е ВПИ Благоевград през 1986 г. със специалност детски учител и втора специалност музикален ръководител в детска градина. От 01.09.1986 г. работи в ОДЗ №4 като учител по музика. През 1994 г. успешно защитава II клас-квалификация в ЦИУУ гр. София с дипломна работа на тема: ,,Родопският фолклор в детската градина” – тема, по която и до днес Кучмова работи неуморно и изключително успешно с децата от ДГ ,,Радост” и ДГ ,,Слънце”, възпитавайки родолюбие, творческа посветеност и патриотизъм.
    Това се вижда в масовите й участия на празници и конкурси на ДГ и на община и област Смолян, които винаги са протичали на високо професионално ниво.
    В ежедневната си работа с децата, Петя Кучмова проявява взискателност към себе си и към децата и резултатите са налице – в изявите си на празници и на сцена децата показват умения и артистичност, печелят сърцата на публиката с чистотата на самородния талант, който тя неуморно открива и развива. Тя притежава усета да открива този талант още в зародиш и да подтикне детето да го прояви. Участва с деца във всички празници, които се провеждат в двете детски градини, както и в градски, национални и международни конкурси и фестивали: „Конкурс за работещи с деца в сферата на извънкласна и извънучилищна дейност”; ,,Ден на таланта” на МФПДТ ,,Приятели на България”; ,,Родопи фест”; НФ „Рожен“; фестивал на руската песен и танц ,,Пусть всегда будет солнце”, празници чествания на 3 март; запалване на коледната елха и множество други.
    Възпитаниците от детската градина стават достойно попълнение на танцовите състави, на фолклорните групи и на музикалните школи към читалищата в града и печелят медали и награди от регионални и национални фестивали и надпявания. Самата тя е учител-новатор. Освен традициите, търси новости чрез въвеждането в програмата по музика произведенията на съвременни български композитори, като например Хайгашот Агасян, който често лично гостува на децата от детската градина. Госпожа Кучмова е любим учител на децата, към които се отнася с любов и внимание. Сред колегите, родителите, децата и обществеността се ползва с уважение и висок авторитет. Благодарение на нейния такт, внимание и педагагически умения доброволците от Японската агенция за международно сътрудничество, работещи в детската градина, се научиха да свирят на каба-гайда и на акордеон и отнесоха в далечната си родина късче от България.
    „Педагогическият колектив при ДГ „Радост“, гр. Смолян, колегията при РУО – Смолян са убедени, че госпожа Петя Кучмова заслужава да бъде наградена с почетната грамота „Неофит Рилски“ за принос в развитието на предучилищното образование и възпитание в Родопите и България”, категоричен е в предложението си до МОН Иван Муцевски.

    АНА НИКОЛОВА  е старши учител по испански и немски език в Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Иван Вазов“ в Смолян. Тя също е номинирана от колектива на училището.  Ана Николова е от първите випускници на ПГПЧЕ „Иван Вазов“ и след завършената немска филология към Софийския университет „Свети Климент Охридски“ през 1997 година започва работа като преподавател по немски език в същото училище. Любовта й към чуждите езици и лекотата, с която ги овладява я мотивират за нейната преквалификация през 2011 година като „Учител по испански език и литература“ към СУ „ Свети Климент Охридски“. Педагогическият ѝ стаж е 18 години, като за този период вече има и четвърта професионална квалификационна степен.
    Като висококвалифициран преподавател госпожа Николова не само посещава многогобройни
    семинари в страната и чужбина, но успява успешно да прилага всички нови методи на практика и да мотивира учениците за творчески и новаторски изяви. Стана традиция, ръководената от госпожа Николова театрална сборна група да печели призови места на „Националния конкурс за ученически театър на испански език“. За пет последователни години участие (от 2012 до 2017) четири пъти - първо място в категория „Б“ и един път наградата за „Най-доброто изразяване на испански език“.  Театралната трупа с немски език, също ръководена от нея, през 2016 г. заслужи наградата „Най-добър авторски сценарий“ на фестивала „Завесата се вдига и за немския език“, който се проведе в град Троян. През настоящата година трупата отново е класирана за участие в националния кръг на фестивала, който се провежда на 20-22.04.17 г. в Монтана.
    На многоезичното състезание пет поредни години нейни ученици достигат до национален кръг в състезанието за английски и испански език. Петя Хаджихристева е лауреат за 2013 година, а Ванеса Терзиева от 11 б клас е на второ място за 2016 година. Тази година за трети път госпожа Николова ръководи учебния процес по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания”, модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади” на МОН при ПГПЧЕ „Иван Вазов” – Смолян и е гордост да се отбележи, че една от участничките в този проект – Свобода Каврошилова се класира на шесто място на националния кръг на олимпиадата по немски език в Сливен.
    През 2005 година е координатор на проекта за трансгранично сътрудничество към МРРБ с училището в Ксанти. През 2012 година е удостоена с Наградата на община Смолян.

    „Зад всички тези факти за постижения и награди стои един внимателен, всеотдаен, усмихнат и лъчезарен човек, готов винаги да реагира с необходимата професионална компетентност, внимание и отзивчивост. Разностранност, креативност, всеотдайност и новаторство са качествата, с които госпожа Николова дава пример на подрастващото поколение и допринася за обогатяването и утвърждаването на ПГПЧЕ „Иван Вазов“ като едно предпочитано място за обучение в града и областта ни. За всяка образователна регионална общност е гордост да притежава висококвалифицирани специалисти като госпожа Ана Николова, която предлагаме да бъде удостоена с наградата „Неофит Рилски“ за нейните постижения, заслуги и общ принос за престижа и утвърждаването на чуждоезиковото образование в област Смолян и страната”, посочва в мотивите си началникът на смолянското РУО.

    Почетните грамоти „Неофит Рилски” ще бъдат връчени на удостоените учители от Иван Муцевски на специално организирани тържества в техните учебни и детски заведения.

    ЧЕСТИТО!

    Величка Петкова



     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини