Режисьорите в Кан се обявиха срещу интернет-гигантите

Водещи европейски режисьори подписаха апел да бъде подкрепено европейското кино и за "амбициозна културна политика" срещу интернет гигантите.

В призива се включиха Михаел Ханеке, Вим Вендерс, братя Дарден, Стивън Фриърс, Матео Гароне, Коста-Гаврас, предаде БТА.

След като включването на два филма на интернет платформата Netflix в основната конкурсна програма предизвика полемика, подписалите призива творци заявяват, че "повече от всякога спешно е необходимо поддържането на териториалността на правата, защото тя структурира и гарантира високото ниво на финансиране на произведенията в Европа, особено за най-уязвимите кинодейци".

"Правото на авторите да могат да живеят от изкуството си трябва да бъде затвърдено и консолидирано, за да могат те да продължат да творят. Интегрирането на гигантите на интернет в икономиката на европейското творчество е решаващо за бъдещето на киното", заявяват режисьорите, като добавят, че "Европа трябва да определи своята амбиция и трябва да осигури условия за конкурентноспособна игра между всички разпространяващи творбите, която да е по-справедлива и трайна".

Апела са подписали също Люсак Белво, Мишел Азанависиюс, Бертран Таверние, Аниес Лауи, Клод Льолуш, Кристиан Мунджиу, Фолкер Шльондорф. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хаха
    2 0
    20:08, 23 май 2017
    На тия явно не им стигат парите. Наскоро четахме как харчел Джони Деп. Качествените артисти и режисьори изкарват много кинти. Май не им е достатъчно. Боклука няма никога да изкара пари. Трябва обаче като се прожектират филмите им, който излезе от киносалона да си му връщат парите, щото фактически го прецакват. Повечето филми са боза, няма никакво значение колко пари са били потрошени.
Последни новини