Докторът-диагноза, с душа на бохем, безпогрешно разпознава болестта, нищо че работи на село

    Възможно ли е да се открие най-трудната или тежка диагноза без съвременна апартура?! Положителен отговор дават хората от село Змейца. Колкото и невероятно да звучи това във века на технологиите, те се кълнат в пенсионирания военен лекар д-р Димитър Димитров. Змейчани наричат лекаря си „докторът-диагноза”, защото успявал да разбере от какво страдат пациентите само със слушалка.

    „Каквото каже - това е. И дори в София да идат, и в Пловдив да идат, каже ли нашият доктор диагнозата, значи е същата и то само със слушалка”, разказва Капка. Кметът на селото Антон Доспатлиев споделя, че хора от цялата страна му звънят с молба д-р Димитров да ги прегледа и да им постави диагноза. В селото се смятат за късметлии, защото лекарят им, освен невероятен специалист, е и добър човек. Десетки са историите за спасени животи, като тази на Веселин Паликаров. Младият мъж е категоричен, че днес е жив, благодарение на д-р Димитров.

    По време на Великденските празници Веселин вдигнал висока температура. „Тъй като живея в Пловдив,   отидох в Спешното там. Казаха ми, че нищо ми няма. На следващия ден обаче вече ми беше още по-зле. Отново отидох в Спешното отделение в Пловдив. И пак нищо. Споделих с майка ми, която си живее в Змейца. И по нейно настояване дойдох да ме прегледа нашият доктор Димитров. Въпреки че имаше гости, той ме прегледа и каза, че най-вероятно имам бронхопневмония. Каза ми по най-бързия начин да отидем в Девин да ми направят снимка. Докторът остави гостите си и дойде с мен. Снимката показа, че д-р Димитров е прав. Приеха ме в болница в Пловдив, изследванията установиха, че съм направил плеврален излив.Оттам се наложи да ме оперират и в момента се възстановявам. Той просто ми сапси живота. Ако си бях останал в Пловдив, може би сега щеше да е късно за мен”, завършва разказа си Веселин.

    Д-р Димитров има над 41 години практика като военен лекар в Пловдив и ВМА - София. Специалността му е неврология. Самият Димитров не смята, че върши геройства. Казва, че това му е работата, още повече, че е родом от Змейца. Върнал се в селото след като се пенсионирал, за да помага на съселяните си. Пациентската му листа наброява около 900 души, но той се грижи и за неосигурените хора в Змейца и околните села.

    Най-голямата му болка е здравния център, който се руши отвън. Вече получил и предписание от РЗИ. "Казаха, че в тоя вид сградата не може да работи. Ще затворят здравната служба. Понеже съм пенсионер, просто ще спра да работя, оттеглям се от активна дейност, а може да замина и в Пловдив на работа", казва д-р Димитров. Но кметът на Змейца е категоричен, че няма да допуснат докторът им да си тръгне. "В капиталовия списък на общината е заложено точно за тази година ремонт на покрива на Здравната служба и саниране на сградата. Ще направим ремонта на всяка цена" казва Антон Доспатлиев.

    Военният лекар пък признава, че няма да може да се справи без съпругата си Лидия. Тя е акушерка, с дългогодишен стаж и като медицинска сестра в големи пловдивски и столични болници. В Змейца всеки по всяко време знае, че може да разчита на Лидка. А освен като специалисти, двамата са търсена компания и за житейски разговори. Д-р Димитров е всеизвестен в региона с тънкото си чувство за хумор и душа на бохем.

    Анелия Веселинова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини