Чепеларе днес празнува с шествие 24 май, тържествата ще завършат с хоро на площад „Олимпийски”

С традиционно празнично шествие Чепеларе отбелязва 24 май. Освен Деня на славянската писменост и българската култура, в родопския град честват деня и като празник на Чепеларе. Празнично облечените жители на града преминават в шествие през централната пешеходна зона до площад „Олимпийски”, където накрая има поздравителен концерт и се извива кръшно родопско хоро. 

Гост на празника на Чепеларе ще бъде областният управител на Смолян Недялко Славов. В поздравителния адрес на Славов към всички просветни дейци и жители на Смолянска област се казва:

Щастлив съм да ви поздравя по случай 24-ти май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост! На този ден отбелязваме Празника на просветата, културата и създаването на глаголицата от Светите братя Кирил и Методий. Но този ден е празник и на българщината, защото писмеността е съхранила историята, културата и бита на нашия народ през вековете. Общият език е допринесъл за сплотяването на прабългари, славяни и траки в един народ, за укрепването и утвърждаването на страната ни. Спасявайки делото на Солунските братя, България спечелва уважението и признателността не само на славянските народи, а и на целия свят.

В условията, в които живеем днес, когато светът е все по-глобален,  дистанцията между народите и техните езици се скъсява, нека не забравяме езика на нашите деди, нека не позволяваме българската просвета, култура и славянската писменост да бъдат измествани и пренебрегвани!

Бъдете здрави, ценете образованието, учете езици – те са прозорец към света, но преди всичко учете, говорете, пишете, съхранявайте славянската писменост, българския език и култура, защото те ни правят значими като народ и държава.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини