Сградата на тубдиспансера в Смолян се е превърнала в сборище на хулигани и се руши

Изображение 1 от 3

    Местната управа мисли да я ремонтира и да я направи Комплекс за стари хора

    Бившата сграда на тубдиспансера се руши, показа репортерска проверка на екипа на еТВ в Смолян. Лечебното заведение беше закрито преди около 7 години, а оттогава на болните им се налага да пътуват до Пловдив. Хората от квартала разказват, че откакто сградата е необитаема, в двора постоянно се събират пияни или дрогирани мадежи. Било скривалище за пушене и на учениците от гимназията по икономика, която се намира в непосредствена близост. В квартала се възмущават, че такава „хубава сграда, с нова дограма е оставена на произвола. Улуците на покрива падат, мазилката се рони и дори дворът се е превърнал в непроходимо бунище.

    Секретарят на общината Момчил Николов обясни, че сградата има охранителна система. Но и СОТ-а не можел да спре вандалите. "Влизат разни хлапета. Няколко пъти са чупени прозорци. Нафтата беше открадната", допълва още Николов. Разказва, че общината е изготвила проект, който предвижда сградата да се превърне в Комплекс за стари хора. В него ще се помещават, както дневен център, така и постоянен. С това щяла да започне деинституциализацията на домовете за стари и болни хора в региона, като този в село Фатово. Идеята на дневният център е, когато човек има възрастен родител, който сам не може да се грижи за себе си, да има такова място, където да може да го остави през деня, докато е на работа и вечерта да си го прибере. А ЦНСТ-тата ще са за постоянно настанени“, каза секретарят на общината.

    Проектът обаче не вижда одобрение по времето на служебното правителство. Сега от общината търсели програми, по които отново да кандидатстват за финансиране. Иначе пари за подръжка на емблематичната сграда няма, стана ясно от думите на Николов. А на смолянчани ни остава да се надяваме, че докато се намерят пари за проекта щетите по сградата няма да са непоправими.

    Анелия Веселинова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини