Полски дипломати рецитират български класици за 24 май (видео)

Полските дипломати у нас отново отправиха затрогващ поздрав към българите за голям национален празник.

След като през миналата година, в навечерието на 3 март, записаха видео, на което рецитираха на български стихотворението "Хаджи Димитър", сега те изразяват своята съпричастност към 24 май.

По случай Деня на българската просвета, култура и писменост, дипломатите, заедно със своите семейства, четат творби на любими автори от българската литературна класика, сред които Иван Вазов, Стоян Михайловски, Петко Славейков, Пейо Яворов, Ран Босилек.

Те са подбрали откъси от "Върви, народе възродени", "Родна реч", "Татковина" и други произведения, неизменно свързано с българския дух.

Пред камерите застава и посланикът Кшищоф Крайевски.

Дипломатите и техните семейства са облечени в традиционни български народни носии - северняшка, тракийска, добруджанска, пиринска, родопска и шопска.

Те са от посолството, от Полския институт и от Отдела за промоция на търговията и инвестициите към посолството, съобщават от дипломатическата мисия на Полша у нас.

"24 май е повод да се замислим за духовното и културно наследство, завещано от първите български учители - светите братя Кирил и Методий. Тяхната мисионерска дейност в края на ІХ в. има голямо значение за възникването и развитието на славянската писменост. Именно братята Кирил и Методий са автори на най-старата славянска азбука - глаголицата. Името на Кирил носи азбуката, която се използва и днес - кирилицата. През 1980 г. папа Йоан-Павел ІІ обяви братята Кирил и Методий за съпокровители на Европа." - напомнят от полското посолство.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини