9 природни средства за лечение на лимфаденит

Знаехте ли, че в човешкото тяло има близо 600 лимфни възли ? Тяхна функция е да ни предпазват от болести и болестотворни възпаления. Понякога лимфните възли се подуват, стават чувствителни и дори болезнени на допир. Това състояние известно като лимфаденит означава, че някъде в тялото има възпаление, пише в материала си д-р Акс.

Истина е, че антибиотиците и дори оперативната намеса биха могли да излекуват лимфаденита. Понякога тези мерки са наложителни, но съществува и естествен подход – антибактериални етерични масла. Природните алтернативи за лечение на лимфаденит не увеличават риска от развитие на антибиотична устойчивост и не водят до проблеми със стомашно-чревния тракт.

Какво е лимфаденит ?

За лимфаденит говорим, когато един или повече лимфни възли са уголемени, най-често в резултат на инфекция. Лимфните възли са важна част от имунната система. Те съдържат бели кръвни клетки, наречени лимфоцити. Белите кръвни клетки се борят с инфекциите като произвеждат протеини, които улавят и неутрализират нарушителите - вируси и други микроби.

Лимфните възли представляват малки структури, наподобяващи бобово зърно, разположени по лимфните съдове. Лимфата е отговорна за източване на течността от тъканите и отвеждането и до лифните възли, които след това унищожават бактериите и другите вредни вещества. След като лимфните възли пречистят течността, тя се връща обратно в главната вена, наречена вена кава, откъдето навлиза в кръвообращението.

Ако лимфните възли се заразят, това обикновено е резултат от инфекция или възпление някъде в тялото.

Симптоми

Основният симптом на лимфаденита са уголемените или подути лимфни възли. Обикновено диаметърът на лимфните възли е по-малък от 1 см. Съществуват обаче и изключения в лимфните възли в различни части на тялото. Децата обикновено имат по-големи лимфни вълзи във възрастта между 2 и 10 години.

Симптомите на заразените лимфни възли включват подуване, болка и чувствителност на допир, твърдост, зачервяване на кожата около лимфния възел, гноен абсцес.

В тежки случаи, усложненията от нелекувания лимфаденит могат да доведат до образуването на абсцеси, които се налага да бъдат отстранени оперативно, кожни инфекции, сепсис или фистули.

Видове лимфаденит

Съществуват 2 вида лимфаденит, локален – най-често срещания, и генерализиран лимфаденит. Локалният засяга един и няколко възела в близост до заразената област. Например ако са заразени сливиците, близките лимфни възли видимо ще се увеличат. В 75% от случаите, уголемените лимфни възли са локализирани, като в над 50% от тях засегнатите възли са в областта на главата и врата.

Генерализирания лимфаденит е инфекция, засягаща две или повече групи лимфни възли. Инфекция разпространяваща се из кръвообращението или друго заболяване, засягащо цялото тяло са най-често срещаните причини за лимфаденита.

Причини и рискови фактори

Лимфните възли се подуват и уголемяват най-често в отговор на заразяване с бактерии, вируси или гъбички. Лимфаденитът често е усложнение от определени бактериални инфекции, причинени от стрептококи или стафилококи.

В някои случаи лимфаденитът е резултат от други инфекции като туберкулоза, болест на котешкото одраскване и мононуклеоза. Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което засяга обикновено белите дробове. Постепенно ще усетите безболезнено подуване в един или повече лимфни възли. В по-тежки случаи, туберкулозния лимфаденит може да причини симтоми като треска, загуба на тегло, умора и нощно изпотяване.

Болестта на котешкото одраскване е бактериална инфекция разпространявана от котки заразени с бактериите Bartonella henselae. Тези бактерии се появяват след ухапвания от бълхи или ако изпражненията на бълхите попаднат в открити рани. При хората заразени с болестта могат да се появят уголемени лимфни възли в областта на мишниците, заедно с болка, зачервяване и лезии в засегнатата област.

Вирусът на Епщайн-Бар е най-честата причина за появата на мононуклеоза. Тя би могла да доведе до подути лимфни възли в областта на врата и мишниците, наред с други симтоми като умора, болки в гърлото и тялото.

Конвенционално лечение

Лечението зависи от вида на инфекцията и от степентта на разпространението и из лимфните възли. Навременното лечение е изключително важно. Ако инфекцията се разпространи в част от лимфните възли, тя би могла да засегне и останалите.

Най-често използваното средство за лечение са антибиотиците. Те се прилагат с успех в ранните стадии на болестта. Устойчивите на антибиотици бактерии обаче затрудняват лечението.

Аналгетиците понякога се използват за облекчаване на болката в лимфните възли. Сред тях най-популярни са нестероидните противовъзпалителни средства, които обаче увеличават риска от сърдечни заболявания, стомашно-чревни проблеми, сериозни алергични реакции и много други.

В някои случаи се налага оперативна намеса за отсраняване на гнойта в лимфните възли. Този метод е ефективен в 81 до 92% от случаите на деца с лимфаденит засегнал врата и лицето. Рискът от лицева парализа и белези са основните недостатъци на оперативната терапия.

9 естествени алтернативи за лечение на лимфаденит

1. Чесън

Активното вещество в суровия чесън – алицин е особено ефективно в елиминирането на безброй много микроорганизми, отговорни за често срещаните и по-редки инфекции. Антимикробните, противовирусните и противогъбичните свойства на чесъна облекчават инфекциите, водещи до лимфаденит. Приемайте по 2-3 намачкани скилидки суров чесън на ден, до отшумяване на инфекцията. Намачкването на чесън активира ензимите произвеждащи алицин.

2. Мед от манука

Медът от манука има силни антибактериални свойства и се справя успешно с усвойчивите на антибиотици бактерии, причиняващи сериозни инфекции. Тъй като медът от манука е с ниско pH и високо съдържание на захар, той може да предотврати разпространението на микробите.

За целта обаче ви е нужен чист мед от манука с най-високо качество.

3. Колоидно сребро

Колоидното сребро се свързва с клетъчните мембрани на бактериите и спира притока на кислород. За разлика от антибиотиците, колоидното сребро не създава резистентност или имунитет в организмите, които убива. То унищожава патогени, причиняващи заболявания и инфекции, в рамките на няколко минути след прилагането му.

Колоидното сребро проявява противовъзпалителни свойства и облекчава болката и отока свързани с лимфаденита. За лечение на инфекцията е най-добре да приемете 1 капка колоидно сребро вътрешно. Имайте предвид, че не бива да го използвате за повече от 14 последователни дни.

4. Ябълков оцет

Оцетната киселина има уникалната способност да елиминира опасните бактерии, докато същевременно насърчава растежа на полезните бактерии. Това превръща ябълковия оцет в естествен антибиотик за лечение на инфекции и подсилване на имунната система.

Използвайте ябълковия оцет, за да си направите тоник, който ще детоксикира тялото ви и ще стимулира лимфния дренаж.

За да се справите с лимфаденита, добавете 2 чаени лъжички ябълков оцет към чаша вода, приемайте 3 пъти дневно. Бихте могли да напоите кърпа с оцет и да я поставите върху засегнатия лимфен възел.

5. Витамин С

Витамин С подсилва имунната система, докато се бори с инфекцията. Той намалява вероятността от поява на усложнения вследствие на инфекции и лимфаденити.

Тъй като подутите лимфни възли са признак, че инфекцията вече се е разпространила в тялото, приемете висока доза витамин С – 4 000 милиграма за възрастни или консумирайте богати на витамина храни – ананас, зеле, грейпфрут, ягоди, портокали, папая.

6. Астрагал корен

Коренът е полезен при подути лимфни възли, в случай на вирусна инфекция като мононуклеоза. Той притежава мощни антивирусни, противомикробни и противовъзпалителни свойства. Астрагалът се използва в традиционната китайска медицина за лечение на широк спектър заболявания, заради стимулиращия си ефект върху имунната система.

Можете да го приемате под формата на тинктура, капсули или чай.

7. Етерично масло от риган

Изследване доказа, че маслото от риган проявява мощна антибактериална активност срещу някои устойчиви на антибиотици бактериални щамове. То е полезно в случай на вирусни и гъбични инфекции.

Ефектът на етеричното масло от риган превъзхожда този на антибиотиците, защото за разлика от тях то не притежава странични ефекти.

За лечение на инфекции, приемайте маслото от риган вътрешно за не повече от 2 седмици. Разтворете го във вода или го комбинирайте с кокосово масло.

8. Етерично масло от чаено дърво

Изследване проведено в Индия доказа ефективността на маслото срещу бактериите и инфекциите. Ефектът му се усеща незабавно, като продължава и в следващите 24 часа.

Маслото от чаено дърво не бива да се приема вътрешно. Бихте могли да разпръснете аромата му у дома си, да вдишате директно от бутилката или да използвате външно върху засегнатата област. Ако прилагате маслото върху кожата, използвайте само няколко капки и комбинирайте с равни части кокосово масло.

9. Охлаждащи компреси

Прилагането на студени компреси върху възпалените области ще облекчи болката и отока. Използвайте ги няколко пъти дневно, за около 10-15 минути докато отокът изчезне. Добавете 1-2 капки масло от чаено дърво към компреса, за да се преборите с инфекцията причинена от лимфаденита.

Предпазни мерки

Ако сте решили да заложите на природни средства в битката с лимфаденита имайте предвид, че резултатите се проявяват след няколко дни. Ако симптомите ви се влошат или се появат нови се консултирайте с лекар.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини