Как да отслабнете, ако имате проблеми с щитовидната жлеза

Ако имате заболяване на щитовидната жлеза или хормонален дисбаланс, за вас вероятно отслабването е мисия невъзможна. Опитвате се да се храните пълноценно и приемате нужните медикаменти, но резултат няма, пише в материала си Ейми Макню.

Известно е, че щитовидната жлеза регулира метаболизма. Проблемите с нея се отразяват на талията. Понякога приемате нужните лекарства, изследванията ви са добри, и въпреки всичко не успявате да се разделите с излишните килограми.

Има няколко неща, които трябва да вземете под внимание.

Възпаления

Търсенето на причината за проблемите с килограмите често открива източник на възпаление. Дори и да приемате лекарства, възпалението ще ви попречи да свалите излишните килограми.

Контролът на хипотиреоидизма включва не само приемане на подходящите мадикаменти, но и спазване на диета богата на зеленчуци, достатъчно сън, леки упражнения и добра хидратация.

Йогата, медитацията, пълноценния сън и богатата на антиоксиданти диета ще ви помогнат да се справите с хипотиреоидизма.

Подходящи изследвания

Може би лекарят следи само стойностите на TSH. Възможно е обаче да имате проблем с хормоните Т3 и Т4, дори и с TSH всичко да изглежда наред. Може би те са в дъното на проблемите ви с килограмите. Накарайте лекаря си да изследва и хормоните Т3 и Т4. Всъщност TSH е по-маловажен от тях, защото той на практика е хормон на хипофизата.

В допълнение, хората приемащи медикаменти за щитовидната жлеза, често имат много ниски стойности на TSH. На хипофизата не и се налага да напомня на щитовидната жлеза да работи, ако в тялото се синтезират достатъмно хормони. В този случай единствения истински барометър за състоянието на щитовидната жлеза е какво количество свободни хормони има в организма ви.

Метаболизъм

Щитовидната жлеза може да забави метаболизма. За да го ускорят, хората трябва да спортуват по-често и да подбират по-натоварващи упражнения. Това е огромна грешка. Леките упражнения биха могли да облекчат възпалението, да ви помогнат да свалите излишните килограми и да подобрят работата на щитовидната жлеза, но само ако се практикуват редовно.

Щитовидна жлеза и кръвна захар

Когато щитовидната жлеза не работи правилно, много други неща в тялото също излизат извън контрол. Кръвната захар не е изключение. Ако е висока, тя може да насърчи имунната система да атакува щитовидната жлеза, особено в случаи на установено автоимунно заболяване или възпалителен процес. Ниската кръвна захар стимулира производството на стрес хормона кортизол.

При ниска кръвна захар, тялото започва да си мисли, че предстои криза. То освобождава голямо количество глюкоза за мозъка и ограничава храносмилането. Ако този процес започне да се повтаря във времето, стойностите на кортизола остават високи. Когато тялото е в това състояние – без значение как се храните или колко спортувате – работата на щитовидната жлеза ще остане нестабилна.

Поддържайте здравословни нива на кръвната захар, за да се оттървете от излишните килограми, ако страдате от хипотиреоидизъм. Броенето на калории е недостатъчно.

Когато хората със заболяване на щитовидната жлеза се опитват да отслабнат, чрез намаляване на калориите – обикновено до нива, които не могат да поддържат нормално производство на хормони - тялото не изгаря излишните мазнини. Всъщност то преминава в кризисен режим и започва да складира мазнини. За производството на хормони, щитовидната жлеза се нуждае от балансирани стойности на кръвната захар и въглехидратите. Ако сте ограничили калориите, трябва да се храните редовно и да приемате достатъчно въглехидрати.

Щитовидна жлеза и хидратация

Количеството вода нужно за подъдржане на оптимално здравословно състояние е обект на дискусии. Краткият отговор е, че то варира от човек на човек. Нуждата от вода се променя в зависимост от сезона, диетата и състоянието на тялото.

Често хората дори не подозират, че са дехидратирани.

След като сме били хронично дехидратирани за дълги периоди, жаждата не ни подзказва адекватно от колко вода всъщност се нуждаем. Докато половината телесно тегло в унции е твърде голямо количесто вода за някои, за други може да се недостатъчно. Но то е добра отправна точка, която ще ви позволи за определите нуждите си от вода.

Добрата хидратация подобрява не само стойностите на хормоните и състоянието на кожата, но ви помага и да се оттървете от излишното тегло, прави ви по-енергични и подпомага детоксикацията.

Щитовидна жлеза и безсъние

Щитовидната жлеза е миниатюрна, но би могла сериозно да засегне съня. Безсънието е често срещан симптом при хората с хормонален дисбаланс. Често засегнатите са уморени, но не успяват да заспят.

Хората със заболяване на щитовидната жлеза се отказват от нормалния сън, защото така или иначе не спят добре. Тази реакция още повече влошава състоянието и отслабва силите им.

Дори и да не успявате да заспите, това не е причина да се отказвате от съня. Опитайте се да тренирате мозъка си като създадете хигиена на съня. Не използвайте дигитални устройства преди сън и проветрете помещението, в което спите. Дори и ако не можете да заспите след като сте си легнали, бихте могли да тренирате тялото си да се успокои. Това ще ви е от полза, ако страдате от тревожност вследствие на проблемите с щитовидната жлеза.

Понякога магнезият помага. Взет преди лягане, той отпуска мускулите. Проблемите с щитовидната жлеза биха могли да доведат до дефицит на магнезий. Приемането му под формата на добавки би могло да стимулира функциите на щитовидната жлеза и да облекчи възпалението. Магнезият регулира нивата на кръвната захар и намалява тревожността.

Щитовидна жлеза и стомашно-чревен тракт

Синдромът на пропускливите черва се свързва с редица автоимунни и хронични заболявания – болестите на щитовидната жлеза не са изключение. Щитовидната жлеза е особено податлива на действието на токсините. Може би тялото ви страда от синдром на пропускливите черва, токсини и ненапълно смлени частици храна. В този случай вирусите и бактериите са оставени да циркулират в кръвообращението необезпокоявани.

Синдромът на пропускливите черва прави щитовидната жлеза уязвима и дори би могъл да отключи развитието на автоимунно заболяване, познато като тиреоидит на Хашимото.

Пропускливите черва и хормоналния дисбаланс са опасна комбинация. Консумирайте повече пробиотици, за да прекъснете цикъла.

Палео диетата е полезна в случай на проблеми с червата. Важно е също да наситите червата с полезни бактерии, както и да приемате храни богати на антиоксиданти (листни зеленчуци и плодове), фолат (авокадо и яйца) и колаген (костен бульон).

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини