10 години затвор за опит за умишлено убийство в кв."Тева"

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Перник съдът призна за виновен Е. Данаилов (на 27 г.) за извършено от него престъпление. Наложеното наказание е 15 години "лишаване от свобода", което е редуцирано в условията на съкратено съдебно следствие на 10 г. Уважен е предявения граждански иск в размер на 30 000 лева.

Подсъдимият е многократно осъждан за престъпления от общ характер, като наказанията били изтърпяни от него до 24 август 2016 г.

На 14 октомври2016 г. Данаилов отишъл в кв."Тева" в Перник. Пред бл. 89 попитал седящия на пейка мъж дали Р.И. се е прибрал от работа. След като получил отрицателен отговор, той си тръгнал, но не след дълго отново се върнал. Изчакал някой да отвори входната врата, качил се по стълбището на петия етаж, където извадил нож тип "бокс" с 9 см. острие и позвънил на звънеца на ап. № 15.

В това жилище, заедно със семейството си, живеел Р.И., който преди две години бил нанесъл побой на Данаилов. Случаят за причинена лека телесна повреда приключил със съставяне на протокол за предупреждение от органите на МВР по отношение на Р.И. Оттогава Данаилов започнал да проучва мъжа, който упражнил физическо насилие спрямо него - местоживеене, навици, заведения, които посещавал, с цел да му отмъсти.

Във фаталния ден, когато Р.И. отворил входната врата на апартамента, подсъдимият Данаилов веднага го нападнал, като вдигнал ножа и се насочил към него. Въпреки опита да спре грубо нахълталия в жилището му мъж, пострадалият не успял и бил избутан навътре в антрето. Нападателят нанесъл на Р.И. удар с ножа в горната част от тялото, в резултат на която пострадалият получил голяма порезна рана с почти пълно прерязвяне на големия гръден мускул и обилно кръвотечение.

Р.И. успял да задържи дясната ръка на Данаилов и междувременно да извади ножа от тялото си, след което започнал да вика за помощ. В този момент се появил баща му, с когото се опитали да спрат нападателя. Успели да го повалят на пода, а майката на пострадалия извикала съседи, с чиято подкрепа Данаилов бил обезвреден.

Пострадалият бил закаран до болница в Перник, където изпаднал в шоково състояние вследствие на острата кръвозагуба. Спрямо него били предприети животоспасяващи манипулации и хирургическо обработване на раната. Бързата и адекватна лекарска помощ предотвратила настъпването на по-тежката последица - настъпването на смъртта на Р.И.

Данаилов бил задържан от пристигналите на място служители на МВР. От извършената в хода на досъдебното производство съдебно-химическа експертиза се установява, че по време на деянието той се намирал в лека степен на алкохолно опиянение и под влияние на психоактивен медикамент (карбазепин). От съдебно псхиатричната и съдебно психологичната експертиза е видно, че подсъдимият е изключително злопаметен и отмъстителен, със снижен праг на гневни и агресивни изблици.

Първоинстанционната присъда на Окръжния съд в Перник подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини