Ще се борим сами с климатичните промени, заявиха американски компании

Американският президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от климатичното споразумение с мотива, че защитава американските работни места и икономиката. Но голяма част от американския бизнес не е съгласна с него.

Facebook, Apple, Ford Motor и Microsoft Corp критикуваха решението му, а индустрията за фосилни горива, която би трябвало да спечели най-много от разхлабването на правилата, запази умерен тон, пише агенция "Ройтерс".

Изпълнителните директори на Teslа и Walt Disney Co Илон Мъск и Робърт Айгър обявиха, че напускат съвета към Белия дом, в който големият бизнес консултираше президента.

Президентът на Световната въглищна асоциация Бенджамин Спортън заяви пред "Ройтерс", че изпитва смесени чувства и се надява САЩ да промотират мястото на въглищата в глобалната енергетика. Той допълни, че асоциацията му е описала на президента ползите от това да остане в споразумението.

Американският петролен институт (най-голямата търговска организация на газовата и петролната индустрия) направи изявление, че никога не е заемал официална позиция по Парижкото споразумение. Някои от членовете му, сред които Exxon Mobil и ConocoPhillips, публично го подкрепяха. "Имаме нужда от подобна рамка, която да се занимава с опасността от климатични промени", заяви изпълнителният директор на Exxon Mobil Дарън Удс.

Други групи изразиха умерена подкрепа за Тръмп. "Производителите подкрепят духа на Парижкото споразумение и усилията за справяне с климатичните промени чрез честна международна сделка. Но както президентът призна, определени елементи от нея не са справедливи за американските производители", заяви Рос Айзенберг, вицепрезидентът по енергетиката и ресурсната политика в Националната асоциация на производителите.

Днешното решение е стъпка назад за околната среда и за лидерската позиция на САЩ в света, заяви изпълнителният директор на "Голдман Сакс" Лойд Бланкфейн.

"Климатичните промени са реални. Индустрията трябва да заеме лидерска позиция и да не зависи от правителството", каза Джеф Имелт от General Electric.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук нарече в "Туитър" решението грешка и потвърди, че компанията му остава ангажирана с борбата с глобалното затопляне.

"Зная, че много от вас споделят разочарованието ми от решението на Белия дом", пише той в имейл на служителите на фирмата. "Опитах да убедя президента САЩ да останат в споразумението, но това не бе достатъчно. Искам да ви уверя, че днешните развития няма да повлияят на усилията на Apple да защити околната среда."

Ходът на Тръмп е "вреден за природата, вреден за икономиката и застрашава бъдещето на децата ни", заяви Марк Зукърбърг от "Фейсбук".

Още преди преди подписването на сделката най-големите компании в света вече взимаха мерки и побързаха да подчертаят, че ще продължат в същия дух.

Дори енергийните компании, които зависят от петрола и фосилните горива, гледат към бъдещето и харчат стотици милиарди за проучвания на възобновяеми и чисти източници на енергия, сочи Би Би Си.

Цената на тази енергия намаля значително в последното десетилетие и проучванията показват, че в бъдещето тя ще става още по-привлекателна от икономическа гледна точка.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини