185 години просвета чества училището в Широка лъка, представи среща на поколенията

    Второкласничката от Основно училище „Н.Й.Вапцаров” Кристина Пелтекова изпя на живо химна на Република България и така откри празника на просветата в Широка лъка. На сцената момичето беше изведено от баща си Стою Пелтеков и баба си Кина Пелтекова – и двамата също възпитаници на школото. Празничната програма като цяло беше замислена и реализирана като среща на поколенията, каза за СмолянБгвести директорката Мария Бочукова. В нея със свои изпълнения се включиха учениците от основното училище. Поздрав отправиха талантливите възпитаници на НУФИ – Широка лъка. Участваха и жените от пенсионерския клуб в селото, които в по-голямата си част са пенсионирани учители. Кулминацията на тържеството беше пресъздаването на урок в килийното училище от 1870 година на даскал Стою Калайджиев. В неговата роля се превъплъти учителят-стожер Стоил Калфов. Накрая празникът завърши с голямо хоро на площада в центъра на Широка лъка, под звуците на каба гайдите на двамата майстори гайдари – братята Калин и Димитър Бочукови.

    Сред официалните гости на тържеството бяха заместник-министъра на образованието Таня Михайлова, началникът на РУО Иван Муцевски, секретарят на община Смолян Момчил Николов, кметът на Широка лъка Васил Седянков, експерти от РУО-Смолян. Зам.-министър Михайлова връчи на директорката Бочукова почетен плакет на МОН.

    Гостите разгледаха училището, а там им беше представен филма „185 години в 185 снимки”. Той е изготвен специално за годишнината от старши учителят Стефка Пеевска.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини