Пак сме №1. По дрога, цигари, алкохол...

Поредно проучване ни нареди в дъното на класацията сред страните от Европейския съюз.

Българите употребяват значително по-често цигари, алкохол и наркотици в сравнение с останалите в ЕС, показват данните от доклад на Европейския център за наблюдение на наркотиците и пристрастяването, представен днес.
Същевременно в ЕС се употребяват повече успокоителни, набавени без лекарско предписание.

В доклада е записано, че у нас постоянно расте броят на заразените с болести покрай венозната употреба на наркотици. Всеки десети българин, заразен с ХИВ, е приемал венозно наркотик.

Българите на възраст 30-35 години, които умират заради употребата на наркотици, са два пъти повече на брой в сравнение с останалите в ЕС.

От жертвите на наркотичните зависимости у нас 88 на сто са мъже.

От 2008 г. у нас се наблюдава траен спад в броя на смъртните случаи, причинени от приема на наркотик.

Най-честно до дрогата прибягват младежите от 15 до 24 години. В нашата страна най-често се употребява марихуана (8,3%), като момчетата и младите мъже прибягват два пъти по-често от момичетата и младите жени към този наркотик.

Екстази взимат 2,9 на сто от българите на възраст 15-34 години, амфетамин - 1,3%, а кокаин - 0,3 на сто.

Сред българите, лекувани от наркотична зависимост (3423 души), най-много са потребителите на хероин (73%).

За 2015 г. България е отделила бюджет от два милиона лева за борба с наркотичните зависимости.

Случаите на свръхдоза у нас са отбелязали връх през 2008 г. (над 70), като след това се наблюдава траен спад и отново повишение миналата година - до 17 случая.

Най-често властите у нас изземат марихуана, хероин, амфетамин, метамфетамин и хашиш. През 2015 г. българските съдилища са разгледали 4195 дела, свързани с наркотици.

Според приложената статистика, в България употребата на канабис и екстази постоянно расте, но намалява интересът към кокаина и амфетамините.

В документа, цитиран от БТА, се посочва, че е необходимо програмите на българското средно образование да обхванат въпроса за използването на наркотици, както и че в медиите следва да бъдат предприети кампании за борба с употребата на опиати.

Препоръчва се разширяване на програмите за младежки спорт и туризъм, както и приобщаване на младежите, засегнати от зависимост.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини