Консерваторите са първа сила, но губят мнозинството си

Консервативната партия на премиера Тереза Мей печели 314 места в Камарата на общините след вчерашните предсрочни избори, сочат прогнозни резултати.

Данните, цитирани от Ройтерс и БТА, са публикувани малко след края на изборния ден, след полунощ по българско време. Те означават, че торите няма да имат абсолютно мнозинство в 650-местния парламент.

Опозиционната Лейбъристка партия се очаква да спечели 266 места.

Шотландската национална партия ще има 34 места, лявоцентристката "Либерални демократи" ще бъде с 14, а уелската националистическа партия "Плайд камри" и Зелената партия на Англия и Уелс ще бъдат с по едно място.

В сравнение с разпределението на силите в предишния парламент, торите губят 16 места, както и мнозинството си.

Идеята, с която Тереза Мей свика предсрочни избори беше да укрепи позициите си, което да й позволи повече твърдост в преговорите за излизане на страната от Европейския съюз - т. нар. Брекзит.

Болезнен провал

Ако резултатите от екзитпола, оповестен малко след затварянето на изборните секции, се потвърдят, това би означавало болезнен провал за Тереза Мей, коментира Франс прес.

Проучвания на общественото мнение й даваха преднина от над 20 процентни пункта само преди седем седмици.

Но преднината й постепенно се стопи през кампанията, по време на която тя се отметна от голям план за реформа на системата за социални грижи и реши да не участва в телевизионен дебат с опонентите си.

Освен това Мей бе разкритикувана за предишните си действия като министър на вътрешните работи (2010-2016 г.), след като във Великобритания за няколко дни бяха извършени две ислямистки нападения, отнели живота на 30 души.

Макар и добър индикатор за това как британците са гласували като цяло, екзитполът невинаги предвижда коректно резултатите.

(На изборите през 2015 г. прогнозните резултати предричаха, че предшественикът на Мей, Дейвид Камерън, няма да постигне мнозинство. Но от официалните резултати стана ясно, че той печели мнозинство, макар и само от 12 места.)

Все пак прогнозните данни за вчерашния вот разклатиха финансовите пазари и лирата стерлинг, която се разменяше вчера в сутрешната търговия за 1,29 щатски долара, спадна до 1,27 долара.

Неясно бъдеще за Брекзита?

Евентуален политически блокаж в Лондон може да извади от строя преговорите с останалите 27 страни членки на ЕС за британското излизане от блока, предвидено за март 2019 година.

Ако не се състави правителство навреме, ще бъде отложено и началото на преговорите за Брекзит, насрочено за 19 юни, и ще се съкрати времето за може би най-трудните преговори в европейската история след края на Втората световна война.

Ако екзитполът е точен, лейбъристите, предвождани от социалиста ветеран Джереми Корбин, може да опитат да съставят правителство с по-малките партии, които се противопоставят силно на политиките на Мей у дома, например орязването на публичните разходи.

Освен да си развърже ръцете в преговорите за Брекзит, Мей свика изборите и за да укрепи контрола си върху Консервативната партия, която оглави след миналогодишния референдум.

Ако не успее да постигне мнозинство, това ще постави под въпрос лидерската й позиция и дори може да означава втори избори във Великобритания тази година.

В случай, че Корбин вземе властта с подкрепата на шотландските националисти и либералдемократите, които са яростни противници на Брекзит, бъдещето на страната може да се окаже много различно от това, което планираха консерваторите, и даже може да се стигне до втори референдум, посочи Ройтерс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини