Радан Кънев готов да остане в ръководството на ДСБ

Досегашният председател на ДСБ Радан Кънев е приел поканата да остане в ръководството на партията.

"Моето съгласие обаче не е безусловно. То зависи от готовността на бъдещия председател да поеме риск и да влезе в битка в името на общите ни ценности". Това заяви Радан Кънев по време на Националното събрание на ДСБ, на което се избира нов председател.

Преди четири години поех отговорността да застана начело на Демократи за силна България (ДСБ) след много тежко поражение и в условията на тежка организационна и финансова криза. За съжаление, отстъпвам поста в същите условия, въпреки сериозните успехи, които имахме през тези години. Това призна досегашният председател на партията Радан Кънев пред членовете на ДСБ.

Според него причината да се стигне до това положение е, че ДСБ не се примирила с ролята на малка, конформистка партия, която се съобразява със силните на деня. Поехме рискове и влязохме в битки, които не са по силите ни, но това поведение не е било грешка, смята Кънев.

Платихме огромна цена за подкрепата на един кабинет, на едно мнозинство, в което интересите на ДПС и Делян Пеевски бяха често по-добре защитени от тези на десните избиратели и почтения бизнес, заяви досегашният председател на ДСБ. Според него цената си е струвала.

"Провалът - и аз го приемам като личен провал, за който нося отговорност - беше неспособността да изпълним обещанието за организационно единство на РБ", призна той. Реформаторският блок влезе в 43 НС и в управлението лишен от единство, което да го направи смислен и полезен не за партиите в него, а за избирателите си и преди всичко - за цялата нация.

През ноември 2014 г. ДСБ имаше само два варианта - да подкрепи коалиционно управление на малцинството с подкрепата на ДПС, или да напусне ПГ на Реформаторския блок като група изолирани независими депутати без влияние върху политическия процес, отчете Радан Кънев.

"ДСБ не се подчини на тази алтернатива, дори когато ни я свеждаше лично г-н Жозеф Дол, а застана в центъра на политическия дебат за нуждата от мнозинство, което да изолира ДПС от политическата власт и да постави реформата на съдебната система в центъра на програмата си", заяви Кънев.

Ние от ДСБ бяхме оставени съвсем сами в защитата на тази уж обща позиция на РБ.

Като трета точка той отбеляза участието във властта и борбата за правосъдна реформа. За едногодишния си престой във властта, ДСБ, заедно с колегите от Гражданския съвет, беше единствен гарант на опитите за реформи в мандата на Борисов-2.

"Ние, и само ние, давахме пълна и безрезервна подкрепа на министрите Москов, Ненчев, Митов и Иванов, в опитите им да придадат десен, реформаторски и проевропейски характер на едно по съществото си криминално балканско управление", заяви Радан Кънев.

Ние и само ние до последния ден на 43-то народно събрание искахме разкриване на истината за КТБ и за вторичния грабеж на активите й в рамките на процедурата по несъстоятелност, обяви Кънев.

"Ние и само ние се противопоставяхме, често успешно, на опитите за кадруване на мафията във всички държавни регулатори и администрации, на лобистките законопроекти или на финансовия комунизъм на министър Горанов (мога да спомена само КЗК, БНБ, втория пенсионен стълб, данък "Уикенд", Закона за концесиите). Съчетавахме тази роля на коректив с непрестанна законодателна инициатива, голяма част от която остана незабелязана и неоценена", заяви Радан Кънев.

Той определи като исторически компромис решението от юли 2015 г. и последвалото му проваляне от ГЕРБ през декември, обяви досегашният тъмнодесен председател. В деня преди края на преговорите, единствени защитници на първоначално внесения законопроект (за промяна на Конституцията - б.р.) бяхме ние и министър Христо Иванов.

Активно се опитваха да ни убедят да отстъпим ГЕРБ, ДПС, лично премиерът Борисов и президентът Плевнелиев, партньорите от Патриотичния фронт, Главният прокурор Цацаров. В края на следващия ден, всички те бяха приели първоначалната версия, припомни той гласуването в парламента през декември 2016 г.

Кънев е убеден, че напускането на властта през декември 2015г. е било безалтернативно.

Тежкият политически провал на ДСБ, който предопредели кризисния режим през цялата 2016г., беше отказът на единствения ни министър (Петър Москов - б.р.) да последва решението на партията си. Приемам го като личен лидерски неуспех, обясни Кънев.

Тази оставка щеше да повлече напускане на целия Реформаторски блок и заслужена правителствена криза, от която - със или без предсрочни избори - дясното щеше да излезе и по-силно, и по-единно, смята половин година по-късно той.

"В политиката има моменти, в които или си на висотата на отговорността си, или не си. ДСБ не беше", каза Радан Кънев.

Като пета точка той отчете, че този период е политически неуспешен за ДСБ. Не постигнахме голямата си цел да обединим политическите и граждански общности, които да дадат алтернатива от десноцентристки и реформаторски позиции на Борисов. Не предвидихме скоростта, с която той ще предизвика предсрочни избори, каза Кънев.

Допуснахме да бъдем подведени в безкрайни преговори с хора, които - поради суета и неопитност, или част от тях - поради предразсъдъци и зависимости, в крайна сметка избраха политическия егоизъм. "Тази грешна преценка беше моя и за нея аз трябва да понеса отговорността си. Но това не означава, че съжалявам, че съм се предоверил. Без доверие няма общо действие, без риск няма стратегически успех", отчете Кънев.

Той запита реторично бъдещия председател ще продължи ли ДСБ да преследва амбициозни политически цели и да поема рискове.

България на Борисов и Сидеров, с основна опозиция Нинова и Карадайъ, е заплашена да остане изолирана на Балканите, докато Европа върви по отдавна отлагания път на консолидация и федерализация. Ние трябва да бъдем лидер на Балканите, да задаваме пътя към Европа, а не да следваме модела на Груевски в Македония или Изетбегович в Босна, заяви Радан Кънев.

България със съветска прокуратура и правосъдие не може да излезе от посткомунизма и постсъветската сфера на влияние, колкото и да удържа наследницата на БКП извън властта. Границата на Европа ще мине по Дунава, ако ние не последваме Румъния в политиките й на категорична борба с корупцията във властта, каза Кънев.

България с комунистически по същността си контрол върху бизнеса от страна на властта и с нива на финансова и административна централизация, характерни за диктатура от Централна Азия, никога не може да влезе истински в Европа и не може да спре връщането на комунизма, просто защото той в много отношения и в много региони на страната никога не ни е напускал.

Единствено власт, осигуряваща справедливост, местно самоуправление, качествено образование и администрация, изградена според заслугите на гражданите, може да ни направи част от Единна Европа. Това са целите, които ние заложихме в Договора за Нова българска Република. Това са целите, в името на които Демократи за силна България трябва да определят политическото си поведение и приоритети, заключи Кънев.

Той обясни, че тези цели ДСБ не може да постигне самостоятелно и призова за подкрепа на проекта Нова Република. Радан Кънев дори призова да бъде излъчен силен кабинет в сянка с личности и екипи, готови да поемат властта, когато избирателите пожелаят това. Да се позиционира трайно и последователно позициониране спрямо ГЕРБ въз основа на програми и ценности, а не на политическа и властова конюнктура, поиска Кънев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини