Гърците все по-задлъжнели, отчаяни и разгневени

Домакинства и фирми в Гърция все повече затъват във водовъртежа на прекомерна задлъжнялост, пише в заглавие в. "Та неа", цитиран от БТА.

Представено от изданието проучване показва, че дълговете на гърците към държавата, банките и осигурителните каси са достигнали близо 220 млрд. евро, като са надхвърлили дори брутния вътрешен продукт на страната. 

Несигурността през първите месеци на 2017 г., породена от закъснялото договаряне с международните кредитори, е замразила пазара и ликвидността, а потреблението е паднало значително, смятат предприемачи. 

За първите три месеца на годината домакинства и фирми в Гърция не са успели да платят данъци на обща стойност 3,2 млрд. евро. 700 млн. евро от тези задължения са поети през март. 

Общо 4 млн. данъкоплатци в Гърция дължат на държавата над 91 млрд. евро и не е сигурно дали ще могат да ги платят, пише още изданието. 

В същото време "агония, страх за бъдещето и гняв" цари сред младежите на възраст от 15 до 34 години, според друго проучване, представено от в. "Катимерини".

В него авторите бият тревога, че младежите в страната са отчаяни и изолирани, не вярват на институциите, имат много негативно отношение към парламента, образованието и правосъдието, и като цяло са обзети от несигурност. 

Гръцките младежи са безразлични и даже недоволни от политиците и институциите. Те обаче изпитват най-голямо доверие към семейството и приятелите. За тях те са единствената социална институция, на която се доверяват, се казва още в тази анкета на вестника, като се подчертава, че повечето от младежите са образовани, но безработни.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ь
    ь
    2 0
    10:09, 12 юни 2017
    И журналистите им са патриоти не като ...
Последни новини