Продължава ръстът на цените на имоти у нас

Ръстът на цените на жилищата в България се задържа над 8% и през първото тримесечие на 2017 г., но забавя темповете в сравнение с края на 2016 г. Това се вижда от доклад на консултантската компания Knight Frank за глобалния пазар на имоти в началото на годината.

България е поставена на 16-то място от 55 наблюдавани от компанията държави по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие с увеличение от 8,1% на годишна база и 2,4% за тримесечието.

През предходното тримесечие ръстът достигаше съответно 8,8% и 1,6%.

От държавите от Европейския съюз (ЕС), които участват в класацията, България е седма по ръст на цените на жилищата за периода януари-март.

За второ поредно тримесечие лидер в класацията е Исландия, където годишният ръст на цените на жилищата достига почти 18%. Зад това „нагорещяване“ на пазара стои ограниченото предлагане на имоти, коментират експертите в доклада.

Исландският национален фонд за жилищно финансиране изчислява, че през следващите три години само в Рейкявик трябва да бъдат изградени 9 хил. нови жилища, за да успее предлагането да настигне търсенето на имоти.

На второ място в класацията е Хонконг с годишно повишение на цените на жилищата от 14,4% и 2,6% за тримесечието. Трета е Нова Зеландия с ръст от съответно 13,8% и 0,4%.

Топ 10 се допълва от Канада, Турция, Малта, Чехия, Естония, Унгария и Китай.

Лидер по ръст на цените на жилищата в ЕС остава Малта с годишно повишение от 12,6% и 1,2% за тримесечието. Представянето на пазара на имоти в страната се обяснява с правителствената програма за привличане на инвестиции на фона на рекордно ниските лихви по кредитите, ръста на доходите в страната и нарастващият чуждестранен интерес.

В дъното на класацията и най-слаб глобален пазар остава Украйна, където е отчетен спад на цените на жилищата от 9,4% на годишна база през първото тримесечие и 1,9% за периода януари-март спрямо октомври-декември 2016 г.

Сингапур е вторият най-слаб пазар в света с понижение на цените на годишна база от 2%. За тримесечието не е отчетена промяна в цените на жилищата.

Третият най-слаб пазар на имоти в света е Гърция с намаление от съответно 1,8% и 0,6%.

Сред пазарите на жилища, където е отчетен спад на цените, попадат още Тайван, Кипър, Мароко и Италия. Италия, Бразилия и Хърватия се оттласват от дъното, като цените в трите страни отчитат минимални годишни повишения през първото тримесечие.

Глобалният индекс на цените на жилищата на Knight Frank ускорява растежа си през първото тримесечие до 6,5% - най-силното увеличение от три години насам, посочва се в доклада. В 11 от наблюдаваните от компанията държави е отчетено повишение с двуцифрено число в процентно изражение.

Според експертите ускоряването на ръста е интересна тенденция на фона на засилващата се политическа несигурност, постепенното оттегляне на стимулите за пазара, като например количествените улеснения на централните банки, и затягащите се мерки за „охлаждане“ на някои пазари, най-вече в Азия.

Според консултантите от една страна икономическият растеж е двигател на тенденциите на глобалния пазар на имоти. Според прогнозата на Международния валутен фонд глобалният икономически растеж през тази година ще достигне 3,5% спрямо 3,1% през 2016 г.

От друга страна репутацията на имотите като безопасен актив се затвърждава редом с все още сравнително лесния достъп до финансиране, особено на развиващите се пазари.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини