Осъдиха вегани, чието бебе починало от недохранване

Съдът в белгийския град Дендермонде призна за виновни родителите на починалото от глад 7-месечно бебе, което било хранено с киноа и овес.
Майката и бащата на момченцето били привърженици на алтернативното хранене и смятали, че бебето им не бива да приема мляко и глутен. Затова започнали да го хранят със заместители на млякото, направени от киноа, овес и ориз. Състоянието на 7-месечното момченце обаче се влошило и то починало. 

Белгийският съд призна родителите за виновни и им определи присъди от по 6 месеца затвор условно заради неадекватни действия в отглеждането на дете, съобщиха световните агенции. 

По думите на съдията смъртта на 7-месечното момченце е "резултат от системното даване на неподходяща храна". Малкият Лукас тежал едва 4,3 кг, когато починал. Това е с около 4 кг по-малко от теглото на нормално отглежданите седеммесечни бебета.

Разследването е установило, че вътрешните органи на момченцето са се смалили наполовина от нормалните размери без никакви мазнини около тях. Според прокуратурата, Лукас системно е гладувал и е имал проблеми с дишането.

Казусът предизвика шумни дискусии в Белгия относно прилагането на алтернативна медицина и отговорността на родителите в отглеждането на децата си.

Днешната присъда подлежи на обжалване. 

През юли 2016 г. в Милано лекарите установиха, че едногодишно момченце, прието в болница, е имало тегло на 3-месечно кърмаче, заради приложената върху него веганска диета. Детето беше отнето от родителите. 
 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини