Дания е най-скъпата държава в ЕС, България - най-евтината

През 2016 г. равнищата на цени за потребителски стоки и услуги се различават значително между страните от ЕС, показват данните на Евростат, съобщиха от националната статистика.

Според данните за равнищата на потребителски цени за миналата година Дания (139% от средното за ЕС) има най-високо равнище на цени, следвана от Ирландия (125%), Люксембург и Швеция (по 124%), Финландия и Обединеното кралство (по 121%). Най-ниско е равнището на цените в България (48%), докато в Полша (53%) и Румъния (52%) е около половината от средното за ЕС. С други думи, равнищата на цени за потребителски стоки и услуги в ЕС варират почти 3 пъти между държавите с най-ниски и най-високи равнища на цени. 

Равнищата на цени за група „Храни и безалкохолни напитки“ са най-високи в Дания и най-ниски в Полша и Румъния.

През 2016 г. ценовото равнище на сравнима кошница от стоки в група „Храни и безалкохолни напитки“ в ЕС е повече от два пъти по-високо в най-скъпата страна в ЕС по отношение на най-евтината. Ценовите равнища са в диапазон от 62% от средното за ЕС равнище в Полша и Румъния до почти 150% от средното в Дания (148%), следвана от Швеция (126%), Австрия (123%), Люксембург (121%), Ирландия и Финландия (по 120%).

Стоките от група „Алкохолни напитки и тютюневи изделия“ са най-скъпи в Ирландия и Обединеното кралство, предаде БГНЕС.

Ценовите равнища на стоките от група „Алкохолни напитки и тютюневи изделия“ показват значителни разлики в страните - до три пъти. Най-ниските ценови равнища са регистрирани в България (56% от средното), следвана от Унгария (67%), Полша (68%) и Румъния (69%). Най-високите цени са наблюдавани в Ирландия (175%) и Обединеното кралство (162%), следвани на разстояние от трите северни членки на ЕС - Финландия, (135%), Швеция (128%) и Дания (122%). Трябва да се отбележи, че тези големи ценови различия се дължат основно на различното данъчно третиране на тези продукти в държавите от ЕС.

Цените на услугите в група „Ресторанти и хотели“ са повече от три пъти по-високи в Дания в сравнение с България.

Ресторантите и хотелите са още една категория, в която разликите в равнищата на цените са ясно изразени. Равнищата са в границите от около 60% от средното за ЕС в България (44%), Румъния (53%) и Чешката република (56%) до 150% в Дания и 144% в Швеция.

По-малки са различията за групите „Потребителска електроника“, „Транспортни превозни средства за лично ползване“ и „Облекла“. 

Потребителската електроника е група от продукти, в която цените се различават най-малко между държавите в ЕС и варират от 86% от средното в Полша до 115% в Дания. Облеклата са друга група от продукти, показваща по-малки различия в цените между страните от ЕС, като най-ниски са в България (81% от средното) и най-високи - в Швеция (136%). В групата на транспортните превозни средства за лично ползване разликите между страните са от 78% в Чешката република до 119% в Нидерландия с изключение на Дания, която е със 146% от средното за ЕС ниво.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ре
    Реформатор- лаладжия
    5 -1
    20:13, 16 юни 2017
    Така е най евтината държава сме ----евтини партии евтини ласърдии евтини обещания изобщо голяма евтиния то и бат бойко каза -----българина забогатя и почна да пътува то като гледам и той забогатя - ту в франция ту в германия ту в турция дано не тръгне за япония не можем му плати масрафа ама той пожарникар от нищо се не плаши
  • 2
    На
    Наско
    2 0
    16:57, 20 юни 2017
    Все повече чужденци заявяват, че тук изобщо не е ЕС! Само хвалби и пропаганда от управници, че и опозиция! А има ли хора1 които да вярват, че сме в ЕС? Нещо като заплати, права???
  • 3
    Ив
    Иван
    1 0
    10:34, 22 юни 2017
    Стига сте лъгали народа и спрете да пропагандирате простотии.В България цените са европейски дори някои неща са по-скъпи тук,а заплатите са най-ниските в Европа.
    • Ни
      Николай Георгиев
      0 0
      21:26, 22 юни 2017
      Дай пример. "някои неща" е обширно понятие.
    • Ив
      Иван
      0 0
      08:40, 28 юни 2017
      Давам пример,хранителни продукти,което е основното.

Случаен виц

Последни новини