Готовност за стачка в МВР... Преглед на печата

Споровете по стандарта за киселото мляко са сред актуалните теми на съботните вестници.

"Три компании, производители на кисело мляко, искат промяна в българския държавен стандарт, която да им позволи да използват опаковки за продуктите си от всякакви материали. В предложението не се посочва конкретен материал, който компаниите искат да използват, но вероятно става въпрос за материала полипропилен, който не е разрешен от стандарта. Това се разбра от днешното обществено обсъждане в Българския институт по стандартизация. В момента българският държавен стандарт допуска опаковките на киселото мляко да бъдат от стъкло, керамика или полистирен. При проверки Българската агенция по безопасност на храните е установила, че 6 производителя на кисело мляко не спазват нормата и използват кофички от полипропилен, който е по-евтин от разрешения полистирен. От изказванията се разбра, че три от компаниите нарушители са внесли предложението за промяна - "Обединена млечна компания"-Пловдив, "Димитър Маджаров-2" и "Полидей-2". В него те са посочили единствено, че искат да могат да ползват материали, които са разрешени от стандартите в Европейския съюз. Те не са описали и конкретно какви биха били по обем новите опаковки, как ще изглеждат и как ще се затварят. На обсъждането присъстваха недоволни граждани, представители на различни организации и служили в Българския институт по стандартизация. Повечето изказвания бяха негативни. Според експертите промяната не бива да се прави, защото не се знае по какъв начин ще повлияят различните видове материали върху киселото мляко." - в. "Дневник".

"Последна дума за съдбата на киселото мляко има Технически комитет 32 "Селскостопански и хранителни продукти" към Българския институт за стандартизация (БИС). Въпреки че срок за това не бе уточнен, от БИС обясниха пред "Труд", че това ще се случи "в най-скоро време". С бурни дебати премина в петък обсъждането в БИС за "Предложение за изменение на БДС 12:2010", което касае промяна в кофичките на киселото мляко. Експерти, НПО-та и млекопреработватели се обявиха против предложението да се използва полипропилен, вместо полистирен, внесено от гръцката компания нарушител "Обединена млечна компания" АД, "Димитър Маджаров - 2" ЕООД и "Полидей-2" ООД. Според експерти единствената причина за изменението на стандарта е извличането на търговско-икономически ползи, тъй като полипропиленът е по-евтин от полистиренът. "БДС не трябва да се променя", заяви Владислав Михайлов, заместник-председател на Националната асоциация на млекопреработвателните. Росица Еникова, ръководител на екипа, създал стандарта коментира, че фирмите, които предлагат изменението не са уточнили нито формата, нито начина на затваряне и вместимостта на кофичките с полипропилен. "Tова крие риск от свобода на опаковане, което би довело до изменение и на продукта", коментира Еникова. Според експерт по опаковъчните продукти мотивите на предложението биха се тълкували изцяло да се премахне изискването за опаковка. По време на обсъждането стана ясно, че има отрицателно становище на Министерство на здравеопазването за изменението на БДС. Няма никаква гаранция, че либерализирането на опаковките няма да доведе до промяна на лечебните свойства на киселото мляко. Особеното за уникалния ни продукт е, че процесът на ферментация се извършва в опаковките. "Няма да отхвърлим идеята си за промяна на стандарта на млякото", коментира Юлита Ботева, маркетинг директор на "Верея", която е част от гръцката "Обединена млечна компания" АД, вносител на предложението за изменение на

състава на кофичките. Според Ботева е нужна актуалиазация на опаковките спрямо модерните технологии. Нито един експерт или представител на млекопреработвателите, които взеха участие в обществено обсъждане за промяна на БДС-на киселото мляко вчера не подкрепи предложението..." - в. "Труд".

Българското европредседателство, подкрепата на ЕС за отпадане на визите за САЩ и отношението на европейците към общността също са сред темите на всекидневниците.

"Не бива да използваме европредседателството за тънки балкански сметки и с идеята да реализираме някой национален интерес. Има утвърден механизъм за действие срещу това. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по БНТ. Темата за еврото можеше да бъде повдигната преди една или две години, моментът това да стане сега беше много прецизно избран. важно е този процес да започне успешно и да завърши успешно, каза Дончев, но подчерта, че българите не бива да бъдат натоварени с прекалени очаквания. "По-важното е, че Европа не е толкова хомогенна, колкото описваме. Сценарият за две или три скорости е напълно реален, затова страната ни, която е в географската периферия, не може да си позволи да остане и в политическата периферия", добави той. По темата за газовия хъб "Балкан" Томислав Дончев изрази увереност, че "този път газът няма да ни заобиколи". "ЕК вече отпусна пари за предпроектни проучвания", припомни той на въпрос дали е възможно проектът да пропадне поради липса на източници на газ..." - в. "Труд".

"ЕС и САЩ ще помагат на България да изпълни критериите за отпадане на американските визи Евpопейският cъюз и САЩ cе pазбpаxа да ycкоpят cътpyдничеcтвото в cфеpата на cигypноcтта, за да помогнат на Бългаpия да изпълни кpитеpиите за отпадане на амеpикaнcĸите визи. Това cтана на миниcтерскa cpеща в малтийcкaта cтолица Валета, cъобщи Евpокомиcията, цитиpана от БНР." - в. "24 часа".

"Одобрението към ЕС е скочило рязко след Брекзит Европейците вече имат много по-добро мнение за ЕС, отколкото преди година, когато Великобритания нанесе тежък удар на Евросъюза, гласувайки да го напусне, сочи ново проучване, цитирано от в."Файненшъл таймс". Подкрепата за ЕС е нараснала с 18% както в Германия, така и във Франция, където за президент неотдавна бе избран центристът и привърженик на обединена Европа Еманюел Макрон, показват данни на базираният във Вашингтон изследователски център "Пю". Дори британците сега се отнасят много по-благосклонно към Европейския съюз. Около 54% от тях имат позитивно мнение за него - ръст от 10 на сто за една година, а 40% го възприемат негативно. На референдума през юни м.г. те гласуваха за Брекзит с 52% срещу 48 на сто. В никоя от останалите девет страни, където е извършена анкетата, не е имало повече от 35% желаещи страната им да последва британския пример и да напусне съюза. Най-слаб ентусиазъм за ЕС е констатиран при италианците и гърците. Въпреки засилващите се търкания между техните националистически правителства и Брюксел, поляците и унгарците остават сред най-силните привърженици на ЕС съответно със 74% и 67% одобрение за съюза. "Европейският съюз драматично е подобрил имиджа си и публичното си одобрение на фона на неотдавнашния рязък спад", сочат социолозите от "Пю", като отбелязват, че изминалото десетилетие се характеризира с цикъл от значителни спадове. Макар че желанието за излизане от ЕС е ниско, много хора искат да демонстрират волята си на референдум. Най-висока подкрепа за излизане има в Гърция (35%) и Италия (35%), Франция (22%) и Швеция (22%), но на въпроса дали биха подкрепили референдум за членството между 42% и 65% хора във всяка страна отговарят с "да". Мнозинството са твърдо на позицията, че националните правителства, а не Брюксел, трябва да контролират миграцията от трети държави и в самия съюз, а средно 51% предпочитат собствените им правителства да водят търговски преговори с останалите части на света. Проучването е направено сред 9935 души във Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Испания и Великобритания в периода 2 март - 17 април 2017 г. Тези десет държави формират 80% от населението на ЕС и 84% от европейската икономика." - в. "Сега".

Административната реформа също е във фокуса на всекидневниците.

"Боpиcов: Сега c гишета и тaкcи xоpата cамо cе тоpмозят "Иcкaме да поcтавим гpажданите и бизнеcа в положение да не cе pедят на гише cлед гише и да плащат по няколко тaкcи за една админиcтpативна ycлyга. Caмo им вгоpчаваме живота", заяви пpемиеpът Бойко Боpиcов пpед пpедcтавители на влаcтаo и няколко инcтитyции. Той оpганизиpа cпециална cpеща в Миниcтеpcкия cъвет, на която миниcтpи, ĸметове и пpедcтавители на няколко инcтитyции обcъждаxа как да се облеĸчат админиcтpативните ycлyги за гpаждани и бизнеc..." - в. "24 часа".

"До две седмици ще отпадне издаването на хартия на свидетелството за съдимост. Институциите, които изискват този документ, ще правят справки по служебен път от съдебните регистри. Новината за тази дълго отлагана мярка дойде след вчерашната среща на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев с кметове, държавни институции, браншови организации. На нея се обсъждаха мерки за намаляване на бюрокрацията и подобряване на обслужването на гражданите и фирмите. Въпреки похарчените стотици милиони за електронно управление през последните години голяма част от регистрите на държавните институции продължават да не са свързани реално, стана ясно на срещата. 26 милиона човекочасове се губят всяка година за вадене на различни видове удостоверения. 80% от тях може да бъдат спестени, ако поне няколко базови регистъра на службите започнат да си обменят информация, посочи Росен Желязков, директор на Агенцията за електронно управление. За пример той даде Търговския регистър, кадастъра, регистрите на МВР и на ГРАО. Служебният обмен на данни между институциите и намаляването на тормоза върху гражданите с изискване на справки от тях е законово изискване от години. Според вицепремиера Томислав Дончев обаче има "консенсусна съпротива" ведомствата да не ползват технологичната възможност за електронен обмен, защото ревниво пазят регистрите си и се чувстват силни, когато издават документи. "Ще задължим всички да престанат да искат справки от гражданите", заяви Дончев. Освен това в законодателството услужливо са пропуснати санкции, ако някой продължава да иска информация, която съществува в публичните регистри. Има и примери, когато министрите не са направили необходимите нормативни промени, за да може администрацията да използва електронните услуги. Точно такъв е случаят със свидетелствата за съдимост, които годишно достигат 780 000. Според шефа на Агенцията за електронно управление Росен Желязков няма проблем всяка администрация да има достъп до регистъра, но за целта се налага това да бъде регламентирано в наредба." - в. "Сега".

Вестниците информират и за развитието по темата за заплащането в системата на МВР.

"Зам.-министър Стефан Балабанов ми каза какво са се разбрали със синдикатите. Не съм доволен от това, което са се разбрали, защото са започнали да си говорят не за това, за което ги помолих на първото заседание. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев относно предложението за увеличаване на заплатите в МВР, съобщава "Фокус". "Моята молба към синдикатите беше следната - дайте ми аргументи, защо искате или на кого, ако говорим за заплати или ако имате други някакви искания, които са извън това", обясни той. "Те не са си говорили за аргументи, а са се разбрали, ако може да повикат някой друг да реши задачата. Да дойде примерно финансовият министър, заместник-финансовият министър или пък - Менда Стоянова споменаха", коментира министърът. "С тях говоря аз, те са ми съвещателен орган - синдикатите заедно с председателя, който е заместник-министър, мислят нещо, обсъждат нещо, идва той и го съобщава на мен, аз решавам какво правим натам", заяви Валентин Радев и добави, че не е чул съществени аргументи за увеличение на заплатите. "Чувам, че няма дрехи. Какви дрехи няма? Складът, който се намира в "Симеоново" е пълен с дрехи за една година", посочи Валентин Радев. "Когато чуя съществени аргументи, им казах - аз съм член на правителството, ще говоря с г-н Горанов и с премиера", уточни той. На въпрос има ли основание да се увеличават заплатите в МВР министърът коментира: "Първо, за кое МВР говорим, т.е. за кои служители? Има едни, които са на терен. Очевидно там няма кадри. Никой в момента или малко са хората, желаещи да отидат полицаи на терен - по-малко са. Всички искат да стават инспектори с висше образование, офицери. Ниските звена - там е големият недокомплект". "Има дисбаланси - синдикатите го виждат и казват. Аз също го виждам и казвам - да, вероятно една от причините са заплатите", посочи Валентин Радев. "И следва вторият въпрос - кога ще ги повдигате тези заплати, точно на тях ли, как да стане, вътре ли ще стане това или държавата ще даде пари за целия сектор - това се обсъжда и в Консултативния съвет за национална сигурност също", каза още вътрешният министър." - в. "Стандарт".

"Най-големият полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) започва подготовка за протести след изказването на вътрешния министър Валентин Радев, че е недоволен от договорката за увеличение на заплатите в системата. Синдикатите посрещат с "огромно недоумение изявленията на министър Радев, броени часове след заседание на Съвета за социално партньорство в МВР". И посочват, че ще предприемат всички законови действия за защита на социалните права и интереси на полицейските служители и започват подготовка за протестни действия. "Оставаме отворени за предложения, кореспондиращи с духа на проведените консултации", отбелязва полицейския синдикат. Допълва, че в понеделник ще публикуват официалното си становище по въпроса. От думите на Радев по-рано днес стана известно, че надеждите за по-високи заплати в МВР се оказаха преждевременни. В кулоарите на парламента той заяви, че е недоволен от договорката на заместника му Стефан Балабанов с представителите на синдикатите за увеличение на заплатите, която бе постигната на извънредното заседание вчера на Съвета за социално партньорство на вътрешното министерство. Така той повтори позицията си, че на този момент не вижда аргументи за по-високи заплати." - в. "Дневник".

В. "Стандарт" помества позиция на работодателските организации за провеждането на референдуми
"Във връзка с референдума в Трън, обявен от прокуратурата за незаконосъобразен, организациите на работодателите - КРИБ, АИКБ и БСК, приеха декларация. Ето какво гласи тя: Ние, национално представителните организации на работодателите, Като приветстваме възможността за разширяване участието на гражданите в управлението на национално и местно ниво в една демократична и правова държава, Като последователно и в единодействие като национално представителни работодателски съюзи съдействаме за развитието на родната икономика, за устойчив растеж в съответствие с интересите на нашите членове, Като работим за трайно повишаване благосъстоянието на нашето общество чрез труд и пазарна икономика. Намираме за необходимо да вземем отношение по вълнуващите ни днес въпроси за един от инструментите на пряката демокрация - референдума: Уважаваме инициативите на гражданското общество. Самите ние сме част от него. В своята дейност се ръководим от стремеж да провеждаме и развиваме уважителен социален диалог за успешно установяване на модерни индустриални отношения, за по-благоприятни условия за инвестиции и бизнес активност. Уважаваме правото на гражданите да участват в демократични процеси с разрешени от закона средства, мирно, информирано. Икономическият ни напредък е наша обща национална цел. В същото време изразяваме тревога от възможността за лавинообразна злоупотреба с референдума като инструмент в защита на интересите на гражданите в условията на демокрация и върховенство на правото. Липсата на опит в прилагането на дълбоко демократичните по своята природа принципи при произвеждането на национални или местни референдуми е в състояние да ги дискредитира. Да предизвика опасни противопоставяния между различни социални структури, да блокира прилагането на правни норми, неминуема последица от което ще бъде нежелан от никого политически и социалноикономически застой. Правото на една общност да се произнесе по поставен на референдум въпрос не е неограничено. Доколкото този народен вот замества директно актa на съответен властови орган, той трябва да бъде съобразен с нормативните изисквания. Когато въпросите са формулирани така, че действително заложеният в тях смисъл е питане дали да бъде спазван законът или не, вотът се използва като оправдание за неизпълнение на задълженията на властовия орган и абдикиране от поемане на отговорност, експлоатиране на общественото мнение и популистки внушения, които са в противоречие с установените в Конституцията и законите норми. Нека да напомним, че както инициативата, така и отговорността за приемането и въздействието на решенията на гражданските инициативи са отговорност на гражданите. Най-голямата гаранция за защита на правата и интересите на всеки човек, респективно на местните общности, е строгото прилагане на закона. Да проявим по-висока гражданска и правна култура."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    27
    274698
    4 -2
    09:19, 17 юни 2017
    Много тъжно. МВР са едни готованци, дето само искат, но нищо не дават на обществото, което очаква от тях защита. Всички се превърнаха в администратори и даже не можеш да ги видиш между хората. Част от тях са и проводници на корупцията, затова хората не им вярват. Жалко за честните полицаи, които ги има между тях, но са твърде малко. Там вече се ходи само заради парите и никой не държи за качеството на назначените.
    • Ня
      Някой
      4 0
      09:57, 17 юни 2017
      274698: Като пишеш за полицаите които нищо не правили, явно имаш на предвид КАНЦЕЛАРСКИТЕ МИШКИ дето си седят на столчето по-цял ден! Нека да увеличат заплатите на тези които работят на пътя в студ у жега , а не като тези които вземат пенсия и заплата едновременно и да се чудят с кой да се заяждат като Динко Динков.

Случаен виц

Последни новини