Партията на Макрон на път да постигне смазваща победа на парламентарния вот

Партията на френския президент Еманюел Макрон е на път да постигне убедителна победа на парламентарните избори, с които ще завърши пълното обновяване на националната политика, съобщава АФП.

Днес френските граждани в отвъдморските територии гласуват на втори тур на парламентарните избори.

Според социологическите проучвания създадената преди 15 месеца "Република, напред!" на Макрон и съюзниците им ще спечелят широко мнозинство от 400-470 места в 577-местния национален парламент. 39-годишният президент, не познат на широката общественост до 2014 г., изглежда ще постигне немислимото да поеме пълен контрол над управлението на страната.

Около половината от кандидатите на "Република, напред!" са неизвестни лица, които никога не са заемали политически позиции преди това. Те са от различни слоеве, включително преподаватели, бизнесмени и местни активисти. Сред кандидатите има дори математик, бикоборец и сирак от Руанда. Другата половина са смесица от центристки, леви и десни партии.

"Отчаяно се търси опозиция", пише на главната си страница вестник "Паризиен".

Бившият десен премиер Жан-Пиер Рафарен призова гласоподавателите да запомнят, че "ние не избираме император".

Днес започна гласуването в отвърдморски територии като карибските острови Гваделупа и Мартиника, а в неделя започва и вторият тур във Франция.

Основното притеснение на новото правителство е въздържане от гласуване, след като на първия тур беше засегнат близо 60-годишен исторически връх. На първи тур гласуваха 51,3%. Прогнозите са на балотажа да има избирателна активност около 53-54% - по-висока от 44,6 на сто на последните избори преди 5 г.

Традиционната дясна партия "Републиканците" се очаква да спечели между 60 и 132 места. Социалистите са изправени пред буквално унищожение. Те могат да спечелят около 20 места от настоящите 300 в парламента.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини