Радев покани Путин в България за 3 март. Преглед на печата

Новият скандал с официален руски представител, позволил си пренебрежително отношение към България е сред актуалните теми на вестниците във вторник.

"Пpемиеpът Бойко Боpиcов е откaзал cpещата, която тpябваше да пpоведе днеc c шаxматиcта и депyтат от pycкaта Дyма Анатолий Каpпов, научи "24 часа". Споpед източникa ни пpичина за pешението на бългаpcкия пpемиеp е изявлението на Каpпов по bТV, че в Рycия cе знаело, че киpилицата идва от Византия. В Рycия знаем, че киpилицата идва от Византия. Това обяви в интеpвю за пpедавенето "Тази cyтpин" шаxматиcтът и депyтат от pycкaта Дyма Анатолий Каpпов по повод cкaндала около изкaзването на pycкия пpезидент Владимиp Пyтин, който обяви на 24 май, че cлавянcкaта пиcменоcт идва от мaĸедонcките земи. Каpпов yточни, че гpаниците на дъpжавите cа били cъвcем pазлични, когато азбyкaта е cъздадена. Сpещата на Боpиcов c Каpпов е тpябвало да cе пpоведе в 11.30 в Миниcтеpcкия cъвет, но cлед изявленията на шаxматиcта, пpемиеpът взел pешение да откaже pазговоpа..." - в. "24 часа".

"Премиерът Бойко Борисов е отменил планираната за 11:30 днес среща с бившия световен шампион по шахмат и настоящ депутат от "Единна Русия" Анатолий Карпов. Официално съобщение за причината няма, но източници от ГЕРБ твърдят, че срещата не е проведена заради неприемливо изказване на Карпов по-рано тази сутрин пред бТВ. В интервю за "Тази сутрин" Анатолий Карпов каза, че кирилицата е дошла в Русия от Византия. Темата бе повдигната след изказването на Владимир Путин от 24 май, че "славянската писменост е дошла от македонските земи". "Днес се срещам с министър-председателя. И с главния прокурор", каза сутринта Карпов по бТВ. Преди това Карпов обясни, че е на посещение в България по покана на "Атака". И допълни, че е обиколил половин България, като е бил за пръв път на Шипка, във Велико Търново и Свищов. Карпов обаче отрече поводът на визитата му да е подготовка на посещение на руския президент Владимир Путин по повод 140 години от Освобождението на България, които се навършват догодина. И уточни, че все още няма никакви покани от България към Русия по повод тези чествания. "В Русия кирилицата е дошла, както ние смятаме от Византия. А Византия е свързана с България. По времето на Византия България е била на високо равнище на развитие. Кирил и Методий разбираме, че са българи. Но България беше по-голяма държава. По онова време България е била много по-голяма. Сега България е по-малка, Македония съществува отделно", каза Карпов. След това Карпов изигра демонстративан партия шах във Висшия съдебен съвет..." - в. "Сега".

На фона на незатихналия скандал всекидневниците съобщават за проведен телефонен разговор между президента Радев и руския държавен глава Владмиир Путин, при който Радев го е поканил да посети България през идната година.

"Румен Радев официално покани Владимир Путин да посети България и той прие Двамата са разговаряли 20 минути по телефона по инициативата на българската страна Държавният глава Румен Радев поздрави в телефонен разговор президента на Руската Федерация Владимир Путин и руския народ по повод отбелязването на Деня на Русия - 12 юни. По време на двадесетминутния разговор, който се проведе по инициатива на българския президент, беше отбелязана дълбоката историческа и духовна връзка между българския и руския народ, съобщи президентският прессекретариат..." - в. "Сега".

"Президентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин са провели телефонен разговор днес по инициатива на българския държавен глава, съобщи пресслужбата на руския президент към 20 часа българско време. От "Дондуков" 2 информираха за разговора половин час преди полунощ, като от съобщението се разбира, че Путин е приел покана от президента за официално посещение в България през 2018 г. В разговора е потвърден взаимния интерес от развитието на сътрудничеството между двете страни в различни сфери, включително енергетиката. Обсъдена е подготовката на съвместни мероприятия, свързани с отбелязването на важни годишнини като 25-годишнината от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество (4 август 2017 г.) и 140-годишнината от Освобождението на България, посочват от Кремъл. От администрацията на българския държавен глава съобщиха, че разговорът по повод Деня на Русия (12 юни) е продължил 20 минути и в него Радев е поканил Путин да посети страната. "По повод навършването на 140 години от края на Руско-турската война от 1877-1878 г. и Освобождението на България, българският държавен глава отправи покана към своя руски колега да направи официално посещение в страната ни през 2018 г. Президентът Путин благодари за поканата и я прие, като точната дата на визитата предстои да бъде уточнена", се казва в съобщението от "Дондуков" 2. Пръв за възможността Путин да бъде на официално посещение в България именно около годишнината от Освобождението заговори президентът 2002-2012 г, Георги Първанов, който още през февруари посочи датата като подходяща настоящият държавен глава да покани Путин. Дни по-късно Румен Радев се срещна с посланика на Русия Анатолий Макаров и двамата обявиха активизиране на диалога София-Москва. Скоро след това Радев каза, че двамата с Путин ще бъдат патрони на тържествата за 140-тата годишнина от Освобождението..." - в. "Дневник".

Посещението на премиера на Македония Зоран Заев у нас и двустранните отношения също са сред актуалните теми.

"Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Република Македония Зоран Заев, който е на официално посещение в България. Двамата ще разговарят в Министерския съвет на 20 юни. Предвидени са среща на четири очи и пленарни разговори между двете делегации, в които са включени вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министрите на културата и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Боил Банов и Ивайло Московски, както и посланик Иван Петков, от българска страна, и вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, министърът на външните работи Никола Димитров, министърът на транспорта и комуникациите Горан Сугарески, министърът на културата Роберт Алагьозовски и посланик Марян Гьорчев - от македонска страна. В рамките на посещението министър-председателят Зоран Заев ще бъде приет от президента Румен Радев и от председателя на Народното събрание Димитър Главчев. В Македония предстоящата визита беше определена като "опит за влизане в НАТО и ЕС през София". Засилената активност на премиера Заев в европейската централа в Брюксел и в съседните държави цели подобряване на сътрудничеството и подкрепа за евроатлантическата интеграция на Македония, коментира македонският "Вечер". Изданието цитира Борисов, който е заявил, че е "убедил канцлера Меркел и останалите лидери, че на новото правителство в Македония трябва да се даде шанс." - в. "Стандарт".

"Македония има действително голям съюзник и приятел в лицето на България. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в първото си интервю пред македонска медия, предаде БГНЕС. Пред известния журналист Жана Божиновска българският премиер заявява, че колегата му Зоран Заев е добре дошъл в София, а от македонския народ по-близък нямаме. Ние имаме една хубава българска поговорка: "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ". Най-важното, което вие направихте е, че излязохте най-сетне от тази тежка политическа криза - криза, която тревожеше всички. Тежко време за Македония, бой в парламента, кръв, напрежение. И когато нападнаха парламента, тогава ми се обади и президентът Иванов, и г-н Заев, и г-н Груевски. На всеки един съм казал, че ние наблюдаваме с тревога това, което се случва там и истински се надяваме политическата класа в Македония да се вземе в ръце и по демократичен начин да се управлява - така, както в целия Европейски съюз. Така че, ако Македония си свърши нейната работа, ако политическият елит в Македония е на висотата на очакванията и на македонския народ, и на съседите, и на световната общност, аз не виждам никакъв проблем. Винаги сме твърдели в България, че присъединяването към ЕС на целите Балкани, присъединяването на всички балкански държави към НАТО е нещо, което ще успокои региона, заявява Бойко Борисов. В интервюто премиерът отбелязва, че все още голямото европейско семейство не е запълнено. В същото време като страна на Балканите, България има действително голяма нужда от стабилност, спокойствие, инвестиции, свързаност, инфраструктурни проекти, защото сме десетилетия назад. Така че г-н Заев е добре дошъл. Това, което ще чуе от нас, е че ние сме готови да подкрепяме, да помагаме, това, което се поиска. Защото пък в Библията е казано, че няма по-лошо от непоискано добро. Така че много внимателно следим ситуацията, има няколко критични теми. Надявам се вие да ги решите и в наше лице действително имате голям съюзник, голям приятел. Но всичко си зависи от вас, казва Борисов..." - в. "Труд".

"Борисов преди срещата със Заев: Само приемането на всички в ЕС и НАТО ще усмири Балканите Нямаме по-близък народ от македонците, които са наши братя и сестри, а страната, заедно с всички други от Западните Балкани, трябва да стане част от НАТО, за да се "усмири" регионът. Това са част от изводите на премиера Бойко Борисов в интервю, дадено за македонското електронно издание МКД. Борисов също така дава препоръки как трябва да се решат спорните въпроси между София и Скопие, но и как Македония да подходи към бъдещото си членство в Европейския съюз. Интервюто е публикувано ден преди посещението на македонския му колега Зоран Заев в София... Попитан дали ще върне посещението в Скопие, Борисов казва, че "за да посетиш някого, трябва да някой да те покани." Но после добавя: "Между България и Македония на месец-два трябва да има срещи на всички нива. Това е ЕС, свързаност. Затова го очаквам с нетърпение - едно е човек да е в опозиция, а друго - на власт."... С всеки от лидерите, с които съм работил в Македония, съм имал разбирателство в определен момент, дори с Груевски "до даден етап", твърди Борисов и е уверен, че "също ще има със Заев". Попитан за репликата на Заев към него, когато пострада при безредиците в парламента ("Добре съм, братко!"), той обясни: "Аз така му писах, македонския народ го смятам за братя и сестри. По-близък народ нямаме. Това не е куртоазия. Така ги чувствам работите."... Борисов беше по-внимателен в оценката си за бившия македонски премиер Никола Груевски, отколкото на среща на ГЕРБ миналата година, когато обяви, че "и добър ден" не иска да му казва. "Има моменти, когато съм бил може би по-емоционален и съм се възмутил от това, което се случва в Македония... Но с Груевски сме заедно в ЕНП. За много неща обаче, които излязоха в медиите, не съм съгласен."... Попитан за изоставената идея за общи чествания на някои празници, премиерът казва: "Толкова празници има, които можем да празнуваме... Никой не може да ме убеди, че Кирил и Методий не са наши създатели на азбуката. Заев ще каже друго. Но ако започнем да спорим, нито аз ще отстъпя, нито той ще отстъпи, пак няма да има път между Скопие и София и ще се пътува пет часа. А това е по-важното и по-значимото. Затова казвам, политиците трябва да мислят за обикновения човек, който очаква от нас да се разберем и ние сме подготвени да се разберем... Затова академиите трябва да разговарят да измислят, да ни освобозят терен да направим онова, което народът иска. Ако има магистрала до Скопие, в събота и неделя българите ще ходят до Охрид. Ще е лесно." "Имам принцип историята да им я оставим на историците, те да спорят, те да доказват кое е първо и кое е второ. За нас е важно между София и Скопие и Благоевград да направим инфраструктурни проекти, да имаме магистрала, жп линия и тази инфраструктура да пресича Балканите във всички посоки," обяснява Борисов, но отказва да коментира договора за добросъседство преди посещението на Заев. Попитан защо е нужен договорът, той казва, че България и Македония са не близки, а "най-близки", "но трябва да се регулират някои процеси, които са останали спорни."... Той увери, че разширяването на ЕС към Западните Балкани ще е приоритет за България, "но условието е политическите елити и кандидатите да изпълнят критериите. И колкото по-малко се меси човек и дава съвети, толкова по-добре. Те знаят какво трябва да правят." "От вас зависи" членството на Македония в НАТО, каза още Борисов. Страната "не е рискова и ако иска, много лесно може да ѝ се помогне."..." - в. "Дневник".

Общата сигурност с партньорите ни от ЕС и НАТО също е във фокуса на всекидневниците.

"Замеcтник миниcтъp-пpедcедателят и миниcтъp на външните pаботи Екaтеpина Заxаpиева взе yчаcтие в Съвет "Външни pаботи" в Люкcембypг, cъобщава пpеccлyжбата на МВнР. Заcеданието започна c минyта мълчание в памет на жеpтвите на гоpcките пожаpи в Поpтyгалия и на пожара в жилищния блок в Лондон, както и в памет на жеpтвите на теpоpиcтичните атaки във Великобpитания и Мали. Въpxовният пpедcтавител по външната политикa на ЕС Федеpикa Могеpини пpедcтави пъpвия годишен доклад за изпълнението на Глобалната cтpатегия на ЕС. Миниcтpите пpиветcтваxа поcтигнатия напpедък и потвъpдиxа нeобxодимоcтта от по-нататъшно задълбочаване на cътpyдничеcтвото в облаcтта на cигypноcтта и отбpаната в отговоp на пpедизвикaтелcтвата за миpа и cигypноcтта. Подчеpтана бе важноcтта и на pаботата за изгpаждане на ycтойчивоcтта на паpтньоpите, боpбата c xибpидните заплаxи, моpcкaта cигypноcт и cтpатегичеcкaта комyникaция..." - в. "24 часа".

"Първите дипломати на ЕС обсъдиха със заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Гьотемюлер изпълнението на приетите в резултат на Съвместната декларация от Варшава 42 мерки за засилване на сътрудничеството между ЕС и НАТО. Оценявайки положително постигнатия напредък, бе посочена необходимостта от задълбочаване на взаимодействието, включително във възможни нови сфери на сътрудничество, като например борбата с тероризма. Общо бе мнението, че задълбочаването на сътрудничеството в сигурността и отбраната в рамките на ЕС засилва европейския стълб в НАТО и ще допринесе за засилване на способностите на Северноатлантическия алианс. Министър Захариева приветства постигнатия напредък в сътрудничеството между ЕС и НАТО като изведе на преден план противодействието на хибридните и кибер заплахи, обмена на информация и ситуационната осведоменост, сигурността на границите, нелегалната миграция и енергийната сигурност. Подчерта важността на разширяване на взаимодействието в нови сфери на сътрудничество, като например борбата с тероризма..." - в. "Стандарт".

"Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов се срещна с конгресмен Робърт Питингер, който е председател на Работната група по тероризъм и неконвенционална война в Конгреса на САЩ Робърт Питингер. По време на срещата Цветанов запозна конгресмен Питингер с политическите процеси в България и на Балканите, както и с взаимодействието и трансконтиненталното сътрудничество на страната ни с европейските и американските партньори в областта на сигурността. В разговора беше обсъдена и възможността през 2018 или 2019 година България да бъде домакин на подобна интерпарламентарна среща, посветена на проблемите на сигурността. При откриването на 8-я Парламентарен форум за разузнаване и сигурност, председателят на парламента на Латвия Инара Мюрнис заяви, че киберсигурността и противодействието на пропагандата и фалшивите новини от Кремъл са сред приоритетите на латвийските власти през последните години. Според Мюрнис европейските страни партньорите от САЩ трябва да обединят усилията си, за да изградят ефективни методи за справяне с международния тероризъм и финансирането на екстремистите. Председателят на Комисия за национална сигурност в парламента на Латвия Солвита Аболтина подчерта, че историята на Балтийските държави трябва да държи Европа в постоянно внимание. В определени моменти фалшивите новини заплашват националните и демократични устои, нарушават начина ни на живот, застрашават правовия ред в страните ни и ние сме длъжни да гарантираме сигурността си, категорична бе Аболтина. В комбинация с нарастващия екстремизъм и тероризъм в международен план, Европа и САЩ сме принудени да увеличаваме разходите си за сигурност и мога да заявя, че много скоро Латвия вече ще заделя 2% от БВП за сигурност и отбрана. Посланикът на САЩ в Латвия Н. Пр. Нанси Петит даде за пример, че само последната година щетите от кибератаки се изчисляват на над 400 млрд долара и подчерта, че изключителната важност на координацията и законодателното сътрудничество в областта на сигурността на транснационално ниво. Основният инициатор на парламентарния форум от американска страна - конгресмен Робърт Питингер - заяви, че е подобни срещи са важни за обмяната на опит и за сближаването на законодателните мерки между националните парламенти от ЕС и САЩ. Това е една добра инициатива за градене на доверие, сътрудничество и общи усилия за противодействие на трансконтиненталния тероризъм, кибератаките и всички посегателства срещу демократичните процеси в нашите общества, категоричен беше още Питингер. Заедно с председателя на вътрешната комисията Цветан Цветанов, във форума от българска страна участват още председателят на Комисията за контрол над службите Димитър Лазаров и народните представители Валентин Касабов, Мустафа Карадайъ и Филип Попов." - в. "Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини