Резултат от матурите в Хасковска област: 22-ри сме от 28

Хасковски регион е на 22-ро място от 28-те области в страната според средния брой точки на зрелостниците от двете матури - по български език и литература и по избираем предмет.

С най-високи резултати от двете матури са учениците от София-град, Смолян и Варна. На дъното са Разград, Ямбол и Кърджали.

Министерството на образованието и науката вече анализира данните за страната и по региони. Сред важните изводи, направени от експертите в образователната система са, че има повече отличници през тази година, намаляват и слабите оценки.

Изводът на анализаторите от платформата Инфограф, които сравняват данните с предходни години от зрелостните изпити обаче са, че въпреки обявените положителни тенденции от МОН за матурата по БЕЛ, резултатите не са толкова обнадеждаващи. Анализът в платформата показва, че всъщност средният резултат намалява за трета поредна година. През 2017 г. той е добър 4,13 и е най-ниският от връщането на матурите през 2008 г. насам. Делът на неуспешно положилите изпита зрелостници намалява минимално, но остава близо 8%, като по-висока стойност е регистрирана единствено през 2016 г., когато е бил 8,73%. И въпреки уточнението, че сравнението по резултати между отделните периоди не е безспорен показател за качеството на образованието у нас, от Инфограф обръщат внимание на факта, че макар да има позитивна тенденция, данните все пак насочват и към стагнация на качеството на образованието. 

В Регионалното управление на образованието в Хасково обстойният анализ на резултатите от държавните зрелостни изпити все още предстои. Началникът на образованието в областта Красимира Джисова посочи, че в региона не са отчитани досега толкова високи резултати на матурата по БЕЛ.

Според анализа на МОН резултатите от задължителния зрелостен изпит Хасковска област е с малко над 0,05 по-висок от генерирания от 12-класниците през 2016 година.

По български език и литература с отлични оценки могат да се похвалят 6155 души от страната при 5602 от миналата година.

В Хасковски регион също има доста отличници, но няма нито един с пълна шестица, която се пише за изкаралите от 95 до 100 точки.

С по-добри оценки са хасковските абитуриенти спрямо миналата година и на втория зрелостен изпит, като тази година изборът на повечето от тях падна на английския език.

Всъщност в страната зрелостниците, изкарали през тази година 100 точки на матура, са 18, за сравнение през миналата година те са били 131.

През 2017 г. само един абитуриент има 100 точки и от двете матури.

Най-добрият среден успех в страната по БЕЛ – 5,66 имат зрелостниците от столичната 91-ва Немска езикова гимназия "Професор Константин Гълъбов".

Най-добре представилите се в избираемата матура със среден успех от 5,84 са учениците от Американския колеж в София.

В ТОП 10 няма хасковско училище.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Чо
    Чобанина
    9 -2
    13:23, 20 юни 2017
    Контролът по матурата по БЕЛ трябва да бъде строго завишен - за 3 груби правописни грешки ДВОЙКА !!!
  • 2
    Са
    Самолета
    11 -4
    15:09, 20 юни 2017
    С турците и циганите - толкова
  • 3
    Ан
    Антон
    8 -4
    16:15, 20 юни 2017
    Показателно е къде се намира Хасково в България! До Кърджали и Ямбол, след като само роми/турци останаха в този град, няма как да очакваме добри резултати на матурите!
    • Мх
      мхм
      0 0
      03:31, 21 юни 2017
      За туй "няма нито един с пълна шестица" , повечето роми не учат до 12 клас.90% са българи , които са се изявили на матурите , добре де хай да речем , че заради циганите Хасково не е в ТОП10 , ееее защо пак едно българче не е изкарал пълна шестица , все циганите са ви първото оправдание добре , че ги има.
  • 4
    Чо
    Чобанина
    4 -1
    16:25, 20 юни 2017
    Абе Антоне, не са останали само цитираните от тебе етноси и българи сме тука, къде ни отписа ???
    • Ан
      Антон
      1 0
      22:45, 20 юни 2017
      Къде сте? Защо не чувам тогава българска реч в Хасково? И как очаквате при роми и турци да сме сред челните места по добри резултати на матурите?
  • 5
    За
    Запознат
    5 0
    22:20, 20 юни 2017
    Не се учудвам като на върха на обраователтата пирамида в Хасково стоят такива недоразумения....всички им знаем имената. Освен да се величаят и да събират около тях си ласкатели,друго не правят.Директорите им се мазнят,учителити треперят като ги видят и керванът си върви. Никакъв пример за учениците. Стойностните хора отдавна се махнаха от системата,защото не се издържа.ВСЕ ПО ЗЛЕ ЩЕ СТАВА,НО НА НЕКОГО НЕ МУ ПУКА
    • Ан
      Антон
      2 0
      22:51, 20 юни 2017
      Образователна система? Че ако има висока образователна система в Хасково, как очаквате, че ще влезнат повечето от малцинствените групи? Защо да се лъжем- я идете в у-ще "Паисий Хилендарски", направете едно контролно с въпроси и диктовка в големите класове и сами се уверете какво ще прочетете!
  • 6
    Ха
    Хасан Юмер
    3 0
    23:34, 20 юни 2017
    В механото завършващите сричат като четат,добре че за казани две думи получат тройки,за повече от три думи 4,5,6,зависи от настоението на даскалките като йорданова, минкова,бойдева,андреева,
  • 7
    Чо
    Чобанина
    2 0
    10:18, 21 юни 2017
    Българските турчета са ученолюбиви доколкото ми е известно, виж с ромите положението е трагично. Не трябва да се делим по етноси, а кой учи и кой го мързи да учи. Защото, който учи ще има занаят, професия, ще работи, ще плаща данъци и държавата ще върви напред. Който не учи, ще стане безработен, ще се натиска за помощи и ще е паразит.
Последни новини