12 °C

Синдикатите искат спешна среща с Борисов за въгледобива

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат спешна среща с премиера Бойко Борисов, за да се изясни позицията на България за бъдещето на въгледобива.

И то с оглед новите изисквания на ЕС за въглеродните емисии и гласуваният наскоро документ за големите горивни инсталации, съобщиха от КНСБ.

"Конфедерацията настоява страната ни да се включи към групата на държавите, които искат прегласуване на документа заради нарушени процедури", изтъкна в Раднево президентът на най-големия български синдикат Пламен Димитров. 

Той допълни, че се надява срещата да се реализира до края на тази седмица преди насрочения за петък дебат в парламента. 

КНСБ иска още изработване на енергийна стратегия на България до 2030 г., която да отчита различните видове енергийни мощности - ядрени и такива, които са на твърдо гориво, запазвайки по този начин баланса в системата. 

"Приказките, че на въгледобива у нас е сложен кръст не са верни. Изграждането на една ядрена централа трае поне 15 години и трябва да има ясен хоризонт какво ще се случва поне в рамките на този период. Необходимо е да се направи сметка откъде ще дойдат средствата за модернизация, нужни за покриване на по-високите европейски изисквания за въглеродни емисии", посочи още лидерът на КНСБ.
Според него парите трябва да бъдат набавени от европейските фондове за модернизация и иновации, планът Юнкер и държавният бюджет. 

Ръководството на Конфедерацията настоява и за повишаване на заплащането на миньорите с 10% от началото на третото тримесечие на тази година. 

"Основанието е нарасналото производство в "Мини Марица Изток" и вътрешнофирмената задлъжнялост", изтъкнаха от синдиката и допълниха, че се надяват това да стане в хода на съвместните разговори с ръководството на предприятието и принципалът БЕХ. 

"КНСБ иска и увеличаване на цената на въглищата с поне 4 лв. на тон условно гориво, тъй като не може мините да страдат от липсата на баланс в системата", посочи още Димитров.

Източник: dir.bg

Хороскоп за 24.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини