Меркел готова да разгледа предложенията на Макрон за реформиране на еврозоната

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е готова да разгледа новите предложения на френския президент Еманюел Макрон за реформиране на еврозоната, информира АФП.

По време на форум с бизнес лидери в Берлин Меркел призна, че все още има какво да се желае по отношение на икономическата съгласуваност на страните членки на еврозоната.

Ангела Меркел, която ще се бори за четвърти мандат на парламентарните избори през септември, поясни, че Германия ще бъде открита за създаване на "икономическо правителство" за събиране на "най-добрите практики" за насърчаване на работни места и растеж сред 19-те страни членки.

"Разбира се, ние ще обсъдим общ финансов министър при подходящите обстоятелства", добави тя.

Канцлерът поясни, че може да бъде обсъден и евробюджет, ако е ясно, че наистина е подсилена структурата на икономиката. Така Меркел подкрепя още едно предложение на френския лидер.

Макрон се обяви за реформиране на еврозоната. Сред предложенията са създаване на отделен бюджет на еврозоната, специален парламент и откриване на пост на финансов министър.

На съвместна пресконференция с Макрон преди няколко седмици Меркел подкрепи призива на френския лидер за "историческо преустройство" на ЕС, изразявайки подкрепата си за възможна промяна в ключовите договори.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини