Мащабно учение показа, че в Смолян има професионалисти, готови да се жертват, за да спасят човешки живот

Изображение 1 от 6

    В гр. Смолян, кв. Устово, в района на тунела, на 20.06.2017 г. се проведе мащабно занятие на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян, чиято цел е да се тестват силите за реагиране на единната спасителна система в гр. Смолян – Пожарна, Полиция, Бърза помощ и БЧК-Смолян. Постигната бе тренировка на всички екипи за бързо и адекватно реагиране при бедствени ситуации и тежки инциденти на пътя. Практически бе отработена организацията между институциите, проиграна бе и дейността на общинския кризисен щаб. А оценката на старши комисар Красимир Шотаров – началник отдел „Оперативни дейности“ в ГД ПБЗН за реакцията на пожарникарите от РД ПБЗН – Смолян в трите ситуации бе положителна.

    Всичко започна с позвъняване на ЕЕНСП 112 за възникнало ПТП в тунел с няколко автомобила, пожар в единия от тях и пострадали. Шест противопожарни и спасителни автомобила с екипи на РД ПБЗН – Смолян и РД ПБЗН – Пловдив незабавно пристигнаха на място, със специална екипировка, с ръководител на акцията, който следеше за правилното изпълнение на задачата. Огнеборците действаха екипно, бързо и адекватно на ситуацията. Полицейските служители по контрол на пътищата затвориха движението и в двете посоки на тунела, въведоха временна организация на движението за безопасност на всички участници в движението на посочения участък. Медицинските екипи оказаха бърза помощ на пострадалите от верижната катастрофа. Районът бе обезопасен, пожарът в един от катастрофиралите автомобили бе локализиран, а с помощта на хидравлични, разпъващи и режещи инструменти бе изваден един от пострадалите в обърнатия по таван автомобил в тунела.    

    Следващата ситуация бе на другия край на тунела, където имаше товарен автомобил пълен с варели, съдържащи непознато вещество, които бяха паднали от каросерията на камиона при сблъсък с друг автомобил. Последваха действия на служители от РД ПБЗН – Смолян и РД ПБЗН - Пловдив, които пристигнаха на мястото. Те отново бяха със специална екипировка и с уреди, които измерваха стойностите на опасни вещества в атмосферата. След като бе уточнен произхода на разлятото вещество, пристигна противопожарен екип на РС ПБЗН - Пампорово, който потуши пламъците. Пострадали при този инсцениран пътен инцидент нямаше, въпреки че автомобил на Спешна помощ бе на мястото на произшествието. Ситуацията бе овладяна.

    При последното занятие  бе разиграно преливане на коритото на реката, близо до мост и до склад за строителни материали. Бързата намеса на екипите на РД ПБЗН – Смолян и изграждането на дига, помогна за овладяване на наводнението, а до евакуиране на живеещите в близост до реката не се стигна. Друг спасителен екип от РД ПБЗН – Смолян бе в готовност да помогне на бедстващи хора във водите на реката. Кризисният щаб на община Смолян бе свикан, за да реши каква е степента на опасност при възникналия проблем. Доброволците от общината се включиха в силите за реагиране, с поставени задачи. Те демонстрираха, че при такива ситуации може да се разчита на тяхната помощ. Доброто взаимодействие между институциите пък има своето положително въздействие върху справянето с надвисналата природна опасност – наводнението.

    Спасителните операции в трите ситуации преминаха под зоркия поглед на случайни минувачи, деца и група ученици, които гледаха с интерес. Служители от ГД ПБЗН – МВР пък следяха за пропуски, като даваха своите указания на огнеборците.

    Гости на занятието бяха директорите на съседните РД ПБЗН – Пловдив, Хасково, Кърджали, Пазарджик и Благоевград, служители и директора на ОД МВР – Смолян, директора на РД ПБЗН - Смолян, представители на местната власт, гости от ГД ПБЗН, както и директора на дирекция „ОД“ при ГД ПБЗН старши комисар Красимир Шотаров. Той изказа задоволството си от екипната работа на служителите на РД ПБЗН – Смолян, местната власт, доброволците от община Смолян, както и на младежите от Младежкия доброволен отряд, полицията и БЧК – Смолян, без които нямаше да бъде възможно това полезно занятие.

    Пожелаваме си да не се случват подобни произшествия с тежки последствия. Нека да не забравяме, че ние можем да ги възпрепятстваме, ако бъдем пример, спазвайки правилата за движението по пътищата. Благодарим на целия екип от РД ПБЗН – Смолян и РД ПБЗН - Пловдив за организацията на занятието, демонстрирането на възможностите им за бързо реагиране при тежки ситуации и адмирации за успешното им справяне с поставените задачи.

    С провеждането на такова занятие е вдъхната увереност у населението на Смолянска област, че каквато и опасност да надвисне, има професионалисти, съвестни, отговорни и доблестни хора, които са готови да се жертват при всяка ситуация, за да спасят човешки живот.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини