"Светът на българина през ХХ век" нищят 59 специалисти в Димитровград

    Домакин на национална научна конференция на тема „Светът на българина през ХХ век” е днес и утре Димитровград. Форумът се провежда в зала "Гросето" и е с участието на  59 специалисти от цялата страна- историци, архитекти, етнографи и изкуствоведи. 

    Конференцията ще разгледа изминалия ХХ век и неговото отражение в българското общество във всичките му аспекти - политически, икономически, социални, културни и др.

    Организатор е Историческият музей и това е втори национален форум по тази тема. Първият се проведе през 2011 г., като  научен ръководител тогава и сега е проф. д-р Искра Баева.

    "Чест и удоволствие за нас е, че се съгласихте да оглавите и това издание на научната конференция", обърна се към проф. Баева при откриването директорът на музея в Димитровград Елена Георгиева. Тя припомни, че на днешната дата, но през 1947 година на митинг тук се събират първите 1 000 бригадири и е открит строителния обект Димитровград.

    Поздрав към участниците отправиха кметът Иво Димов и областният управител Станислав Дечев. Градоначалникът ги приветства в града, който тази година празнува 70-годишнина и има кратка, но оригинална история.

    "Този град доказа своята жизненост, защото дори и след падането на строя, който го създаде, Димитровград остава еталон за младежки дух и устойчивост", категоричен бе Станислав Дечев.

    Представените на двудневния форум резюмета на научни доклади ще бъдат издадени в нов сборник „Светът на българина през ХХ век“. Такъв вече има след първата конференция преди 6 години.

    Виедо по темата - вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ка
      Каяджик
      1 -3
      11:27, 23 юни 2017
      В средновековието ,учените спорели колко дявола могат да се съберат на върха на една игла.А днес и утре социалистическите мумии ще спорят ,що е то социализъм и имало ли е почва в Каяджик. ..Не ви е срам....да ни занимавате с глупости.Кмете ,защо харчите грешни пари.???

    Още новини

    Последни новини