Страните от ЕС започват нов етап в общата си отбрана

Лидерите на страните от ЕС приеха план за "постоянно структурно сътрудничество" в сферата на отбраната - Permanent Structured Cooperation (PESCO), предадоха информационните агенции.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи това като историческа крачка.

Държавните лидери се споразумяха за общи действие в борбата срещу тероризма, и съвместни мерки по охраната на външните граници на общността.

В рамките на три месеца ще бъдат представени критерии за засилено военно сътрудничество, както и конкретни проекти.

Участниците в срещата на Европейския съвет се договориха и за създаването на общ фонд на ЕС, от който ще се финансират разработването на отбранителни системи и съвместното купуване на въоръжения.

Участниците в срещата подчертаха, че интеграцията на страните от ЕС в сферата на отбраната няма да създава конкурентни отношения с НАТО. 
По думите на германския канцлер Ангела Меркел, тя ще даде възможност на страните от общността да провеждат общи мащабни операции и дипломатически инициативи, както и да се оказва помощ за развитието на други страни.

Друга ключова тема на срещата беше брезкит.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че гражданите на ЕС ще могат да останат в страната след излизането й от общността.

Тя увери, че всички европейци, които имат право на пребиваване преди брезкит, ще имат същото право и след това.

Тя предложи на гражданите на ЕС, които са живели в страната повече от пет години, да бъде предоставян специален статус, приравняващ правата им към тези на британските граждани - особено по отношение на здравните услуги и пенсионното осигуряване.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини