Захариева: Прокуратура в изпълнителната власт ще е грешка

Включването на прокуратурата в изпълнителната власт ще бъде грешно решение, каза Екатерина Захариева, вицепремиер и външен министър.

Според Захариева не би било добре, и ако правосъдният министър примерно може да сменя главния прокурор. В интервю по Би Ти ви тя посочи, че разговорът за съдебната реформа трябва да е професионален, а не на личностно ниво. 

Според Захариева правителството не трябва да взима страна в конфликтите в съдебната власт. От конфликтите в съдебната система печелят престъпниците, казва тя.

По думите й включването на прокуратурата в изпълнителната власт ще бъде грешно решение.

"Аз много пъти съм го казвала. Това няма да гарантира независимост на прокуратурата. Това ще направи още повече неработеща системата. Диалогът по тази тема трябва да бъде професионален. Не мисля, че атаките трябва да вървят в посоки към Лозан Панов или главния прокурор", коментира външният министър.

"Идеята за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и прехвърлянето ѝ в изпълнителната ще бъде грешно решение", посочи Екатерина Захариева. Според нея подобно действие няма да гарантира независимостта ѝ, тъй като парламентът ще може да сменя главния прокурор, когато поиска.

Захариева коментира и случая с колата на Лозан Панов.  Преди дни той се оплака, че някой е развил болтовете на гума на автомобила, който ползва. Според разследването на прокурорите, обаче, възможно е било те да се саморазвият при интензивно движение.

Екатерина Захариева коментира, че самата тя не проверява дали болтове на колата на НСО, с която се движи, са наред, тъй като това е работа на шофьорите й. Всички министри се придвижват с коли на НСО, обясни тя.

Дълбоко се съмнявам, че ако някой иска да навреди на Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд, ще го направи по този начин, каза още Захариева. По думите на нейните шофьори често се случвало след ремонт болтовете наистина да не са стегнати достатъчно.

"Скандалът с Лозан Панов е знак за изключително напрегнати отношения и разбира се, изместване на фокуса от съдебната реформа. Не знам дали този конфликт е личностен. Аз дълбоко се съмнявам, че някой иска да навреди физически на Лозан Панов. Аз не взимам страна в конфликта. Всеки, който работи в системата, може да има мнение по въпроса", заяви още външният министър Екатерина Захариева.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини