Лобистки ли е законът за разплащане в брой?

Вчерашното решение на НС до 2 г. разплащанията в брой да бъдат сведени до 1000 лв. предизвика бурни дебати не само в парламента, но и в обществото.

Мотивите на вносителите от ГЕРБ на законопроекта, който бе приет на първо четене, бяха че по този начин ще се намали сивата икономика. Предложението обаче срещна острата реакция на БСП и си намери дори вътрешна опозиция в ГЕРБ в лицето на депутата Валентин Николов. Според него 1000 лв. е много ниска граница. Толкова струвал един плазмен телевизор.

Още през тази година разплащанията в брой ще бъдат сведени от 10 хил. лв. на 5 хил.

От бизнеса все още не са представили официално мнение, но най-вероятно няма да са доволни от рестрикцията.

Банкерите пък обещават намаление на таксите при електронните разплащания за сметка на тези в брой.

В обществото пък битува мнение, че целта на закона ще е да се облагодетелстват банките, които ще получават такси и комисионни. Дребни битови покупко продажби също ще бъдат затруднени.

"Проблемът изобщо не е в 1000 лв лимит за кеш плащания. Ако мога да плащам навсякъде с карта и не нося кеш, ще бъде най-добре." Така коментира на страницата си във фейсбук дипломатът Илиян Василев 

1000 лева са достатъчно високо равнище. Моят проблем е, че поправката е лобистка и цели да налее допълнителни приход от такси на банките. У нас нито кредитните, нито дебитните са нетно неутрални за този който плаща и ги използва, както е на Запад. Ако си мислят, че така ще преборят сивата икономика защото я отъждествяват с кешовата дълбоко се лъжат. Кешовите потоци, които се отчитат, т.е. за тях има счетоводство, дали са на 10 или хиляда лева е все едно, пише бившият дипломат. 

Той припомня, че за сивата икономика има паралелни потоци, няма счетоводство, няма следа. Няма контрол. 

Ако инкриминират притежанието на повече от хиляда лева, както са минимални дози от наркотии, ще станат още по смешни. Изобщо да помислим преди да скачаме в необмислени действия. Тези работи със забрани не стават, а със стимули. И още нещо много важно - не зная дали си дават сметка, че ако мислят, че по този начин ще принудят населението да си държи парите в банките, това дава сигнал, че нещо в датската държавата при банките е доста гнило!?, казва Василев.

В Европа обаче не само се замислят за ограничаване на кешовите плащания, но и някои страни смятат въобще да премахнат парите. Първо това ще се случи в Скандинавските страни и Дания след няколко години.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини